DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

MEC Museum zet oude ketel Johannes op wielen: „Laten zien wat stoom nu eigenlijk is”

Redactie: M.H.

DRONTEN - De stoomsleepboot Johannes heeft sinds bijna twee jaar haar thuishaven bij het Mechanisch Erfgoed Centrum aan de Dronterweg. Eigenaar Kees Hellinga heeft nu besloten de oude stoomketel van de boot over te dragen aan het MEC-museum. Dop Huisman van het museum is er blij mee. Hij gaat ‘m gebruiken om de werking van stoom te demonstreren.

Kees Hellinga is stoomfanaat. De jonge inwoner van Zeewolde dacht twee jaar geleden zijn hobby te kunnen botvieren op de Johannes, maar kwam na zijn aankoop al snel bedrogen uit. De stoomketel bleek zo lek als een mandje. Hellinga gaf echter niet op, tikte in Engeland een stoomketeltje op de kop en daardoor vaart zijn sleepboot sinds enkele maanden weer onder stoom.

Naar het MEC

De oude stoomketel gaat nu dus naar het MEC. „We gaan ‘m weer dusdanig in elkaar zetten dat je goed kunt laten zien hoe hij werkt”, legt Dop Huisman uit.

Aan de Dronterweg staan al allerlei stoommachines. „Het verschil is dat deze heel groot is”, aldus Huisman, „Daarmee kun je een kind bijvoorbeeld heel makkelijk uitleggen hoe het werkt. Hij mag dan wel kapot zijn, maar hij is mooi om te tonen.”

Op wielen

De conservator is van plan om het gevaarte op wielen te zetten: „Dan kunnen we er makkelijk mee naar evenementen. Bij bijvoorbeeld havendagen is iedereen dol op stoom. Met deze ketel kun je laten zien wat het nu eigenlijk is. Bovendien is-ie dus imposant: hij weegt best een boel, hij is vele malen groter dan een mens.”

Helemaal opknappen is volgens Huisman niet te doen: „Dat is natuurlijk ook de reden waarom Kees ‘m wegdoet. Dat zou evenveel geld kosten als een nieuwe bouwen, zonder dat je de garantie hebt dat hij het dan dòet.” Bovendien was het niet de originele stoomketel van de Johannes, dus ook uit historisch oogpunt achten Hellinga en Huisman reparatie niet nodig.

Johannes