DeDrontenaar.nl

Maandag, 3 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Locatie GroenRijk in de mangel tussen Dronterweg en hoogspanningslijnen

Locatie GroenRijk in de mangel tussen Dronterweg en hoogspanningslijnen
Hoogspanningsmast vlakbij GroenRijk.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het wordt nog een hele planologische opgave om huisvesting van arbeidsmigranten of voor ouderen te realiseren op het voormalige perceel van GroenRijk aan de Rietweg. Niet alleen het bestemmingsplan moet worden gewijzigd, maar ook de provinciale weg aan de noordkant en de hoogspanningskabels aan de zuidkant zorgen voor gepuzzel.

De Dronterweg (N309) is een provinciale weg. De provincie Flevoland heeft twee jaar geleden een Actieplan Geluid opgesteld vanwege de geluidsoverlast van provinciale wegen. In dat plan lag het hele perceel van GroenRijk binnen de zogenaamde ‘geluidszone’ van de Dronterweg.

Geluidsoverlast

De provincie stelde vast dat bewoners van verschillende woningen aan De Lopensaet, aan de overkant van de Dronterweg, geluidsoverlast ondervinden van de N309. Een groot deel van het erf van GroenRijk ligt aanzienlijk dichter bij de provinciale weg dan De Lopensaet.

De plannen voor Zorgerf Dronten krijgen daarnaast ook nog te maken met landelijke regels voor kwetsbare groepen. In het ‘besluit gevoelige bestemmingen’ wordt gekeken naar de luchtkwaliteit. Op basis daarvan is wettelijk bepaald dat bijvoorbeeld verzorgings- en verpleeghuizen niet mogen worden gebouwd op minder dan 50 meter van de rand van een provinciale weg. Als dat ook voor Zorgerf Dronten geldt, blijft er maar een smal strookje over.

Hoogspanningslijnen

Die strook wordt nòg smaller vanwege de bovengrondse hoogspanningslijnen aan de zuidzijde van het perceel. Deze bevinden zich op ongeveer zestig meter van de grens van het GroenRijk-erf. Volgens de gegevens van netbeheerder Tennet gaat het om een lijn met een spanning van 150 kV. Het RIVM gaat er bij deze spanning van uit dat er geen woningen op minder dan 80 meter afstand mogen worden gebouwd.

Er zijn veel studies gedaan naar gezondheidsrisico’s binnen de magneetzones van hoogspanningslijnen. Het RIVM schrijft daarover: „Wetenschappelijk onderzoek heeft een mogelijk verhoogd risico op leukemie laten zien bij kinderen die in de buurt van bovengrondse hoogspanningslijnen wonen.”

Alzheimer

Bovendien is er een Zwitsers onderzoek van dr. Anke Huss. Zij concludeerde dat er een verband is tussen het overlijden aan de ziekten Alzheimer en dementie en het wonen bij een bovengrondse hoogspanningslijn.

Deze bevindingen zijn wellicht van belang voor Zorgerf Dronten. Het RIVM wijst echter ook op een Deens onderzoek, waarin geen bewijs is gevonden voor dat verband.

Locatie GroenRijk

  • Paars: De Lopensaet
  • Rood: de 50 meter zone vanaf de Dronterweg
  • Groen: perceel GroenRijk
  • Blauw: de 80 meter zone vanaf de hoogspanningslijnen
  • Het kaartje geeft een indicatie van de situatie

Locatie Rietweg

De weg ook verleggen. De weg over grond van groenrijk leggen. En dan het zorgen bouwen waar nu de weg ligt.
Nicole | maandag 6 juli 2020 08:31