DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 30 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Kinderen ontwerpen bij OFW het huis van de toekomst. Zou je er zelf willen wonen? „Jááááá!”

Kinderen ontwerpen bij OFW het huis van de toekomst. Zou je er zelf willen wonen? „Jááááá!”Kinderen ontwerpen bij OFW het huis van de toekomst. Zou je er zelf willen wonen? „Jááááá!”Kinderen ontwerpen bij OFW het huis van de toekomst. Zou je er zelf willen wonen? „Jááááá!”Kinderen ontwerpen bij OFW het huis van de toekomst. Zou je er zelf willen wonen? „Jááááá!”Kinderen ontwerpen bij OFW het huis van de toekomst. Zou je er zelf willen wonen? „Jááááá!”Kinderen ontwerpen bij OFW het huis van de toekomst. Zou je er zelf willen wonen? „Jááááá!”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Milan, Bram, Dominique, Lieve en Siënna vertellen bevlogen over het door hen ontworpen ‘huis van de toekomst’. Ze leggen uit hoe de woning zelfvoorzienend is en gemaakt is van allerlei gerecyclede materialen. Zouden ze zelf in het huis willen wonen? „Jááááá!”, roepen ze alle vijf in koor.

De leerlingen van De Flevosprong wonnen vrijdag de prijs voor het meest creatieve ontwerp tijdens de wedstrijd ‘woondroom’ van Oost Flevoland Woondiensten. OFW viert het 50-jarig bestaan en had alle scholen in de gemeente Dronten gevraagd een schetsontwerp te maken voor het huis van de toekomst.

De vier winnende scholen mochten hun idee uitwerken in De Meerpaal. Dat waren Aan Boord, De Flevosprong, De Klimboom en Christiaan Huygens.

Een beetje ruzie

„We hadden eerst een beetje ruzie, iedereen wou wat anders”, vertelt het kwintet van De Flevosprong aan het eind van de ochtend. Uiteindelijk werden de rijen gesloten, gingen ze eensgezind aan de slag en over het resultaat zijn ze allemaal even enthousiast

Ze vertellen over hun zwembad op het dak en over het feit dat de héle familie er kan wonen. „Dan kun je lekker met je neefjes en je nichtjes spelen”, lachen ze. Wethouder en jurylid Roelof Siepel vindt dat spelen minder interessant. Hij zegt dat het vooral belangrijk is dat er meerdere generaties kunnen wonen: „Dus niet alleen ouders en kinderen, maar ook opa’s en oma’s.”

Magma

De wethouder looft de kinderen omdat ze hun huis ‘zelfvoorzienend’ hebben gemaakt. Hij wijst op de windmolen op het dak en vooral op de verwarming met magma.

Lieve, Siënna, Milan, Bram en Dominique hebben in hun ontwerp veel aandacht besteed aan flora en fauna. „We hebben geiten die zorgen voor melk en die maaien het gras. We hebben bijen, die kunnen ons honing bezorgen. Binnen hebben we een tuin, maar door het gat in het dak kunnen de bijen naar buiten, naar de bloemen. We hebben kippen, die leggen eieren, en we hebben een haan.” Ook aan aspecten als milieu en klimaatverandering hebben ze gedacht.

Bij de weilanden

Waar moet dit huis worden gebouwd? „Ergens bij de weilanden, bij een boerderij”, antwoordt Milan. De bijen kunnen dan uitzwermen en ook de andere dieren krijgen er alle ruimte. Misschien kan het vee uit de stal van de boer zelfs komen grazen bij het ‘huis van de toekomst’. „ Dat is beter voor de dieren”, denkt Milan.

Er werden vrijdag aan het eind van de ochtend drie grote bekers uitgereikt. De beker voor de creativiteit ging dus naar De Flevosprong. OFW-directeur Truus Sweringa overhandigde de trofee voor de beste samenwerking aan de Moongirls en architect Anton Brink zette de Christiaan Huygens in het zonnetje vanwege hun techniek en ontwerp.