DeDrontenaar.nl

Woensdag, 23 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ketelhaven koopt drie AED's en heeft nu maar liefst 40 hulpverleners

Ketelhaven koopt drie AED's en heeft nu maar liefst 40 hulpverleners
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

KETELHAVEN - Biddinghuizen heeft de hulpverlening bij hartfalen al enige tijd prima op orde. Hetzelfde geldt sinds kort voor Ketelhaven. ,,Waarschijnlijk waren ze zelf ook verbaasd over de respons’’, zegt Rino van der Klei over de respons op een oproep van de Vereniging van Eigenaren. Het bestuur had drie AED’s aangeschaft. De aansporing aan de bewoners om zich te laten opleiden tot hulpverlener leidde tot maar liefst 40 aanmeldingen.

AED’s kunnen redding brengen bij hartfalen. Mede omdat in Ketelhaven de afstand tot medische voorzieningen in Dronten groot is, had de VVE drie van die apparaten aangeschaft. Ook de gemiddelde leeftijd van de bewoners van de 217 woningen speelde daarbij mee.

Opleiding gevolgd

Na de aanschaf van de defibrillatoren plaatste de VVE een oproep om een opleiding tot hulpverlener te volgen. Ruim veertig bewoners meldden zich aan en hebben inmiddels de opleiding gevolgd.

,,Mijn vrouw en ik hebben ook meegedaan’’, aldus bewoner Rino van der Klei, ,,En ik ben nu bezig om volgend jaar samen met wat anderen een keer een proefalarm te doen uitgaan, om te zien of het werkt.’’

Hartslagnu

De drie AED’s zijn verspreid over het park. Zo hangt er eentje bij de tennisbaan. Ze zijn opgeborgen in een kastje die beveiligd zijn met een code. ,,We zijn aangesloten bij hartslagnu.nl. Als het nodig is krijg je een sms’je en dan ga je hulp verlenen’’, weet Van der Klei.

De burgerhulpverlener vindt het heel bijzonder dat op een zo kleine gemeenschap zoveel hulpverleners aanwezig zijn: ,,Hoe meer mensen hulp kunnen verlenen, hoe beter het is.’’ De apparaten hoefden tot nu toe nog niet gebruikt te worden: ,,Maar je kunt maar beter voorbereid wezen.’’