DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 10 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Karin Meijnders moe van kritiek op zwembad en vrouwenavond: „Kom eerst gewoon eens kijken”

Karin Meijnders moe van kritiek op zwembad en vrouwenavond: „Kom eerst gewoon eens kijken”
Karin Meijnders in het nieuwe zwembad.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er klinkt een diepe zucht als we Karin Meijnders vragen naar het hoe en waarom van de speciale ‘vrouwenavond’ in het nieuwe Aat de Jonge-zwembad. „Kom nou eerst gewoon eens kijken!”, roept de locatiemanager naar de Drontenaren.

Nieuwe initiatieven worden steevast bekritiseerd op de sociale media. En dus geldt dat geldt ook voor het nieuwe zwembad in Dronten. Die kritiek betreft het ontbreken van recreatieve voorzieningen èn de invoering van het vrouwenzwemmen. Want sinds vorige week is het zwembad op woensdagavond tussen half acht en half tien uitsluitend geopend voor dames.

Klakkeloos

„Ik vind het jammer”, zegt Karin Meijnders over de bezwaren, „Ik zeg: ga eerst eens gebruik maken van het zwembad. Want ik denk dat er een heleboel dingen wèl kunnen. Misschien moet je het eerst ervaren voordat je je mening klakkeloos op Facebook zet.”

„Er zijn nu eenmaal vrouwen die niet met mannen willen of mogen zwemmen. En ook die vrouwen willen wij de mogelijkheid geven om hier te komen zwemmen”, klinkt het, „Er is al heel lang vraag naar.”

Toen ook de gemeente Dronten vroeg erover na te denken, besloot Optisport ermee te beginnen: „We hebben lang nagedacht over wanneer en hoe. En toen dachten we: zodra het nieuwe bad open is, gaan we het invoeren.”

Niet meer en niet minder

De reacties zijn volgens Meijders wisselend: „Er zijn mensen die het vreselijk vinden. Die halen er van alles bij, suggereren van alles. Maar er is niks bijzonders aan de hand: we willen gewoon een vrouwenavond, we willen dat alle vrouwen kunnen komen zwemmen. Niet meer en niet minder.”

Ze vertelt dat het helemaal niet zo raar is dat het zwembad op bepaalde uren is gesloten voor een deel van de inwoners. Ook kinderen mogen er soms niet in: „Er zijn momenten dat we met z’n allen zwemmen. Er zijn ook momenten dat mensen het niet fijn vinden als er heel veel kinderen aan het spetteren en springen zijn. Nou, dan hebben we banenzwemmen voor mensen die rustig banen willen zwemmen.”

De locatiemanager ergert zich aan tegenstanders die uitsluitend wijzen op religieuze motieven. Ze stelt dat er veel andere redenen zijn waarom vrouwen onder elkaar willen zijn. Bijvoorbeeld omdat ze zichzelf dik of niet knap vinden of vanwege littekens.

Het nieuwe zwembad