Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

UPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Kandidaat-wethouder Nico Verlaan is 'een weinig subtiel bestuurder'

Kandidaat-wethouder Nico Verlaan is 'een weinig subtiel bestuurder'

DUIVEN/DRONTEN - ,,Hij is hier door het CDA geïntroduceerd als zijnde een straatvechter en dat imago heeft hij volledig waargemaakt'', zegt redacteur Pieter Copier van weekblad Duiven Post over Nico Verlaan, die gisteren werd gepresenteerd als mogelijke nieuwe wethouder van Dronten. ,,Verlaan was in Duiven een weinig subtiel bestuurder, die ruzies niet uit de weg ging.''

Vanwege de ziekte van wethouder Hans Engelvaart wil het CDA in Dronten een tijdelijke wethouder aanstellen. Gisteren werd Nico Verlaan uit het Gelderse Deest voorgedragen.

De 60-jarige jurist was van 2006 tot 2010 wethouder in de gemeente Duiven, onder de rook van Arnhem. De wethouderskandidaat wil pas met de pers in Dronten praten als hij is benoemd. En dus laat DeDrontenaar een ander aan het woord over Verlaan.

'Altijd ‘gedoe'

Pieter Copier volgt de politiek in Duiven op de voet en had in de periode-Verlaan voldoende stof tot schrijven: ,,Never a dull moment with Nico Verlaan'', lacht hij, ,,Er is hier altijd ‘gedoe' rond hem geweest, de ene keer terecht en de andere keer niet.'

Een zeer ambitieus centrumplan van het oude college leidde bij de raadsverkiezingen in 2006 tot een politieke aardverschuiving in de gemeenteraad van Duiven. Het CDA werd opeens een serieuze speler, maar had geen geschikte wethouderskandidaat. ,,En toen is Nico Verlaan uit de hoge hoed getoverd'', herinnert Copier zich. Net als in Dronten was Verlaan ook in Duiven een wethouderskandidaat van buiten de eigen gemeente.

Nooit een Duivenaar

Die woonplaats was één van Verlaan's struikelblokken in Duiven. Ondanks toezeggingen is hij niet verhuisd. ,,Hij is nooit een Duivenaar geworden.'' Het leidde tot een motie van wantrouwen tegen de wethouder, maar die haalde het net niet in de gemeenteraad: 10 raadsleden waren voor, 11 tegen.

De verslaggever erkent dat de wethouder onder zeer moeilijkheden aan de slag moest in Duiven: ,,De politieke verhoudingen waren verziekt. En Nico Verlaan was er de persoon niet naar om die verhoudingen beter te maken, ze werden door hem eerder slechter.''

Hij moet de wethouder wel nageven dat er onder diens leiding een breed gedragen plan voor het centrum is gekomen, dat op dit ogenblik wordt gerealiseerd.

Windmolenpark

Voor het overige waren er volgens Copier vooral veel conflicten, bijvoorbeeld over een omstreden windmolenpark. ,,Dat is er uiteindelijk wel gekomen, zoiets kun je wel aan hem overlaten'', blikt de verslaggever terug. Er zouden daarover doodsbedreigingen zijn geuit aan het adres van het gezin van de wethouder. ,,Maar daarvan is nooit aangifte gedaan'', zegt Pieter Copier.

In 2010, aan het eind van de zittingsperiode van Verlaan, was de verkiezingswinst van 2006 weer helemaal verdwenen. ,,Het draagvlak was tot het laatste restje afgebroken.''

Aaneenschakeling van incidenten

,,Het zijn vier jaren geweest met een aaneenschakeling van grote en kleinere incidenten, van gedoe met alles en iedereen. Na de verkiezingen van 2010 is hij vertrokken. En ze zullen het niet bevestigen, maar ik denk dat zelfs het CDA blij was dat ze van Nico Verlaan verlost waren.''Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo