Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Jubileum van AFOS heeft dreigende ondertoon: „Als het zo doorgaat…”

Jubileum van AFOS heeft dreigende ondertoon: „Als het zo doorgaat…”
Ditta Nicolaï
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - Het vijftigjarig bestaan van AFOS is een mooie aanleiding om het werk van het Actiecomité Flevoland voor Ontwikkelingssamenwerking weer eens onder de aandacht te brengen. En dus wordt er een bescheiden feestje gevierd.

Al een halve eeuw werft de stichting fondsen en onderhoudt het een netwerk van donateurs en contacten in ontwikkelingslanden. Ondertussen is het wèl een jubileum met een dreigende ondertoon. Het jongste bestuurslid is een aardig eindje in de zeventig en nieuw bloed werven wil maar niet lukken. „Als het zo doorgaat komt er niet nog eens vijftig jaar bij.”

Ditta Nicolaï uit Dronten is de drijvende kracht achter AFOS/De Naaste Veraf zoals de stichting voluit heet. Jaarlijks komt er, via allerlei wegen, duizenden euro’s binnen. En dat geld wordt op dit moment vooral ingezet voor projecten in Burkina Faso.

„Het mooie is dat het heel concrete projecten zijn. We weten precies wat er met het geld gebeurt. Een strijkstok? Nee, die hebben we hier niet. Vaak gaat er meer geld naar de projecten dan dat er binnen is gekomen. Dan leggen we er zelf nog wat bij.”

Effect

Ze heeft de projecten in Burkina Faso verschillende keren bezocht. „Dan zie je wat het effect is van wat je doet.” Aanvragen voor faciliteiten voor schoon drinkwater, voor zonnepanelen en irrigatie, het zijn voorbeelden van projecten die de laatste jaren zijn gesteund.

Een keer merkte Ditta Nicolaï wel heel direct het resultaat. „Het is daar ’s avonds pikdonker. Ik was bij een wandeling mijn groepje kwijtgeraakt en dreigde te verdwalen. Best eng, hoor. Toen zag ik in de verte een lichtje. Dat kon daar branden door de zonnepanelen en het was die avond mijn redding.”

Lagere scholen

Scholen, kerken, organisaties, particuliere donaties, legaten en De Wilde Ganzen, het geld komt van vele kanten. In de beginjaren deden alle lagere scholen mee met de geldinzameling via de Sint Maartenactie. Nu is alleen De Wingerd uit Biddinghuizen standaard van de partij.

Ook op andere terreinen is het AFOS minder zichtbaar. Zo is de stichting niet meer met een kraampje bij allerlei evenementen te vinden. „Dat leverde ons altijd de nodige bekendheid op, maar het lukt niet meer.”

Bescheiden feestje

Wat wel lukt is een bescheiden feestje vieren. Op 22 september is er van elf tot half vier een feestelijke jaarvergadering in de Open Hof. „Dat wordt ook een reünie voor alle mensen die in die halve eeuw bij het AFOS betrokken zijn geweest. Iedereen kan zich daarvoor aanmelden.”

Als het jubileumjaar ook nog wat nieuw bloed voor het bestuur oplevert is Ditta Nicolaï helemaal blij. „Het zou toch jammer zijn als dit netwerk, en al die contacten die we hebben, zou verdwijnen. Vooral voor de mensen die we met onze projecten steunen.”

Gitta Montanus

ReünieOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo