Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Ja-jasticker tegen verspreiding van folders komt in gemeente Dronten dichterbij

Ja-jasticker tegen verspreiding van folders komt in gemeente Dronten dichterbij
Danieke van Baal (GroenLinks)
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - De invoering van de ja-jasticker in de gemeente Dronten komt dichterbij. Als het aan gemeenteraadslid Danieke van Baal (GroenLinks) ligt, neemt de gemeenteraad op korte termijn een besluit. Zij is niet onder de indruk van het dreigement van de folderverspreiders dat zij alle schade op de gemeente gaan verhalen.

Mensen die geen reclamefolders willen ontvangen, moeten dat momenteel aangeven met een sticker op hun brievenbus. Het plan is om dit om te draaien: inwoners die wèl folders willen ontvangen, moeten er dan om vragen. Mensen zonder sticker krijgen vanaf dat moment geen folders meer.

Minder oud papier

De sticker is in Amsterdam al ingevoerd. Danieke van Baal heeft het initiatief genomen om dat voorbeeld in Dronten te volgen. Zij hoopt dat er op deze manier minder folders ongelezen in de oud-papierbak verdwijnen: „Het gaat ons om het verminderen van afval.”

Ook B en W streven naar minder afval. Het college heeft daarom in principe positief gereageerd op de invoering van de ja-jasticker, evenals de gemeenteraad. Er is echter nog geen definitief besluit genomen, onder andere omdat de verspreiders van folders in Amsterdam naar de rechter waren gestapt.

De uitspraak van de rechter heeft lang op zich laten wachten. Pas vorige week bleek dat de gemeente Amsterdam niets verkeerds heeft gedaan. „Dat heb ik meteen tegen de wethouder gezegd en ik heb begrepen dat B en W er op korte termijn op terug komen”, aldus het GroenLinks-raadslid.

Brief-op-poten

De branchevereniging van verspreiders van reclamedrukwerk (MailDB) en de grafische ondernemers (KVGO) hebben inmiddels een brief-op-poten naar de gemeenteraad van Dronten gestuurd. Zij overwegen om tegen de ‘Amsterdamse’ uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad en adviseren Dronten om die uitspraak af te wachten.

Als de gemeenteraad de ja-jasticker tòch al invoert, gebeurt dat volgens de branchverenigingen op eigen risico: „Indien cassatie uitwijst dat het systeem inderdaad onrechtmatig is, behouden wij ons het recht om alle geleden schade op uw gemeente te verhalen.”

Danieke van Baal gaat ervan uit dat B en W juridisch goed laten uitzoeken welke consequenties de invoering van de sticker heeft. „Maar als er juridisch geen belemmeringen zijn, kan het wat ons betreft zo snel mogelijk ingevoerd worden.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo