DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 4 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Inwoners vonden verkeersplan rond Open Hof te duur; nieuwe oplossing is nòg duurder

Redactie: M.H.

DRONTEN - De inwoners van de gemeente Dronten vonden het door het ‘oude’ college van B en W gepresenteerde plan voor de verkeerssituatie rond de Open Hof veel te duur. Het nieuwe college heeft de plannen voor de veelbesproken omlegging van De Zuid ingetrokken. De oplossingen die daarvoor in de plaats komen, zijn nog eens 2 ton duurder dan het oude plan.

2,6 miljoen euro kostte het plan van toenmalig wethouder Nico Verlaan (CDA) voor De Zuid, De Rede en de Walvisstraat. Véél te duur, zei 92% van de lezers vorig jaar in de zomerenquête van DeDrontenaar.nl. Behalve tegen de kosten waren er ook inhoudelijke bedenkingen, met name van de omwonenden.

Weerstand

Bij haar aantreden in 2018 zag ook de nieuwe verkeerswethouder Irene Korting (VVD) dat er nogal wat weerstand bestond tegen de plannen voor De Zuid, De Rede en Walvisstraat. Daar kwam nog bij dat de gemeenteraad haar opdroeg om met een oplossing te komen, waar de bewoners het mee eens zouden zijn.

De wethouder vertelt dat er sindsdien drie bijeenkomsten met inwoners en ondernemers zijn geweest. Ze heeft besloten zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de uitkomsten van die avonden: „En er ligt nu een voorstel waar de ondernemers en de direct omwonenden zich voor het grootste deel in kunnen vinden.”

In totaal 4 miljoen

Het vernieuwde plan gaat 2,8 miljoen euro kosten. Daar komt de 1,2 miljoen bij die al opzij waren gelegd voor het reguliere onderhoud van de drie wegen. In totaal kosten de werkzaamheden dus ruim 4 miljoen euro. De extra kosten hebben volgens de wethouder onder andere te maken met prijsstijgingen.

Het plan wordt in juni in de gemeenteraad behandeld. Onderdeel is het aanleggen van geluidsarm asfalt op het gehele traject van De Zuid vanaf het centrum tot aan de Landmaten. Eerder meldde deze krant per abuis dat het uitsluitend het gedeelte bij de Landmaten betrof.

Dossier omleggen De Zuid