DeDrontenaar.nl

Zondag, 27 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Inwoners Biddinghuizen en Swifterbant blijven hun dorpen trouw

Inwoners Biddinghuizen en Swifterbant blijven hun dorpen trouw
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Inwoners van de dorpskernen Biddinghuizen en Swifterbant die verhuizen binnen de gemeente Dronten, blijven over het algemeen in hun eigen dorp wonen. Dit in tegenstelling tot inwoners van het buitengebied van beide dorpen. Als zij verhuizen, gaan ze met name naar Dronten.

Het Kadaster heeft in opdracht van de gemeente Dronten een rapport gemaakt over de ontwikkelingen op de koopwoningmarkt in de periode van 2006 tot en met 2015.

Meesten blijven in de gemeente

Uit dat rapport blijkt dat de meeste verhuizers binnen de grenzen van de gemeente Dronten blijven wonen. ,,Van de in totaal 4.886 verhuisbewegingen in de afgelopen 10 jaar hebben er 3.054 binnen de gemeente Dronten plaatsgevonden”, schrijft het Kadaster.

Slechts 37% van de bewoners van koopwoningen verhuisde naar buiten de gemeente. Onder hen waren vooral de gemeenten Lelystad, Harderwijk en Kampen populair.

Trouw aan het dorp

Eigenaren van koopwoningen in Biddinghuizen zijn trouwer aan hun dorp dan in Swifterbant. Van de 307 inwoners van Biddinghuizen die binnen de gemeente verhuisden, bleven er 219 in het dorp wonen. Dat komt neer op 71%.

Van de 344 inwoners van Swifterbant die binnen de gemeente verhuisden, bleven er de afgelopen tien jaar 216 in het eigen dorp. Ofwel 63%.

Vanuit buitengebied naar Dronten

De verschillen met het buitengebied zijn opmerkelijk. Van de kopers die vanuit het buitengebied van Biddinghuizen verhuisden binnen de gemeente, bleef 48% in Biddinghuizen wonen en ging 50% naar Dronten.

De verhuizers uit het buitengebied van Swifterbant bleven voor 45% in Swifterbant wonen. Van hen verhuisde 53% naar Dronten.

Slechts 3 inwoners van Swifterbant verhuisden de afgelopen tien jaar naar Biddinghuizen. Andersom gingen er 11 inwoners van Biddinghuizen naar Swifterbant.