DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 30 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ino Meijer over Meerpaal-reünie: „Zeskamp was toch wel het uithangbord”

Ino Meijer over Meerpaal-reünie: „Zeskamp was toch wel het uithangbord”
Duizenden mensen wachtten het zeskamp-team midden in de nacht op na hun overwinning.
Foto: archief Ino Meijer
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Ik verwacht er èrg veel van”, zegt Ino Meijer over de Meerpaal-reünie op zaterdag 16 september, „We zijn allemaal van een leeftijd dat je wat er vroeger gebeurd is steeds leuker gaat vinden. En als je ziet wat we indertijd dankzij De Meerpaal allemaal hebben gerealiseerd… dat was toch wel heel bijzonder.”

Toen hij meer dan een jaar geleden met enkele andere oudgedienden bij De Meerpaal aanklopte met zijn idee voor een reünie, werd hij bepaald niet met open armen ontvangen. „We waren met een aantal vrijgevochten jongens en meisjes heel enthousiast, maar zij zagen het niet zitten”, blikt hij terug.

Sfeer omgeslagen

Inmiddels staat zijn commissie aan de vooravond van de reünie en is de sfeer bij de directie en medewerkers van De Meerpaal helemaal omgeslagen. „Ze maken nu zelf ook een spektakel van het 50-jarig bestaan”, glundert Meijer, „Er is een heel programma, dat duurt van woensdag tot en met zondag.”

Nadeel van dat uitgebreide programma is wel, dat de reünie nu enigszins ondergesneeuwd raakt in het grotere geheel. Daarom heeft hij zelf nog een keer de publiciteit gezocht. Want in de ogen van de eerste generatie Drontenaren dient de periode tot 1985 centraal te staan als er wordt teruggekeken op 50 jaar De Meerpaal.

„In de periode van 1967 tot 1985 is er het meest gebeurd in De Meerpaal”, vindt Ino Meijer, „In de jaren dat de Rijksdienst het voor het zeggen had, mocht het wat kosten. Later moest je bij de gemeente zaalhuur betalen, toen zijn er mensen afgehaakt.”

Hele andere samenleving

Kan hij aan de jongere generatie uitleggen wat er zo bijzonder was? „Dat is moeilijk, want we leven nu in een hele andere samenleving”, antwoordt de voorzitter van de reüniecommissie, „Misschien is het wel tekenend dat Dronten geen vereniging van Dorpsbelangen meer heeft. Ik overdrijf een beetje, maar het hangt nu toch wat als los zand aan elkaar.”

„Vroeger gingen de mensen hier naartoe om een samenleving op te bouwen. Nu komt men naar Dronten om er te wonen. Die saamhorigheid in de eerste twintig jaar, dat was geweldig! Er is sindsdien zó veel veranderd…” Zelf woont hij al jaren in Ens in de Noordoostpolder: „Maar Dronten is voor mij nog steeds thuiskomen.”

Carnaval en zeskamp

Als hij terugkijkt op de gloriejaren van De Meerpaal, dan heeft Ino Meijer het vooral over het carnaval en zeskamp. Hij herinnert zich hoe hij tijdens het carnaval op een dromedaris De Meerpaal werd ingereden en werd ontvangen door duizenden mensen.

„Maar zeskamp was toch wel het uithangbord”, vervolgt Meijer. Het beroemde tv-programma van de NCRV werd in de jaren zestig op de zaterdagavond door miljoenen mensen bekeken. Dronten was enorm succesvol in deze spelshow. Als hij de plakboeken er bij pakt, laait het enthousiasme weer op bij Ino Meijer: „Het bracht de hele gemeente samen, ook Biddinghuizen en Swifterbant deden mee. We gingen er met bussen vol naartoe.”

In 1979 hield de NCRV een 12 Provinciënspel in het kader van het 400 jarig bestaan van de Unie van Utrecht. Dronten zegevierde. Met pretoogjes vertelt Meijer over de intocht in Dronten: „Om half één ’s nachts stond De Meerpaal helemaal vol, echt ik overdrijf niet. We werden ingehaald als gladiatoren, dat was geweldig!”

Elkaar ontmoeten

Terug naar de reünie. Het samenzijn begint op zaterdag 16 september om 10.15 uur met een inloop met muziek van Amor Musae en de Swifter Smarties. Het gaat de organisatoren vooral om het ontmoeten, maar er is ook een openingswoordje en er zijn op het podium korte gesprekken met Henk van Bruggen, Theo van Dam en Carla van Dijk, stuk voor stuk steunpilaren van het eerste uur.

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het digitaliseren van oude Meerpaal-filmbeelden en de opvallendste fragmenten worden vertoond tijdens de reünie. Ook wordt het eerste exemplaar van het boek over 50 jaar Meerpaal overhandigd.

600 mensen

Er zijn persoonlijke uitnodigingen gestuurd naar Drontenaren die in de beginjaren allerlei dingen hebben georganiseerd in De Meerpaal. Ino Meijer realiseert zich dat er ongetwijfeld mensen vergeten zijn, vandaar deze oproep via de krant.

Degenen die zich ’t eerst aanmelden, krijgen een zitplaats in de theaterzaal, waar plek is voor 600 mensen. Mochten er meer mensen naar binnen willen, dan moeten zij genoegen nemen met een staanplaats op het plein. Deelname aan de dag kost 10 euro en daarvoor krijgt men onder andere een lunch en het Meerpaalboek.

Aanmelden voor de reünie: meerpaal.nl.

De Meerpaal 50 jaar

Aanvang: zaterdag 16 september 2017 10:15