DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 5 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

IJsbaantje Dronten-zuid valt opnieuw ten prooi aan vandalisme: „Omdat ik het wil”

IJsbaantje Dronten-zuid valt opnieuw ten prooi aan vandalisme: „Omdat ik het wil”
Er is niet veel meer over van de ijsvloer.
Foto: Sonja Plomp
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er kan deze vorstperiode niet geschaatst worden op het basketbalpleintje aan de Lancasterdreef in Dronten-zuid. Nadat het asfaltveldje zaterdag onder water was gezet, leek het allemaal goed te gaan. Totdat gisteren dezelfde jongens als twee weken geleden het ijs weer begonnen te vernielen.

Zaterdagnacht fietste er een dronken jongen nietsvermoedend het ijs op. Na een aantal meters zakte hij er doorheen. Daar kon initiatiefnemer Sonja Plomp nog wel om lachen. Zondagochtend lag het ijs er weer perfect bij. „Haal de ijzers maar uit het vet”, schreef Sonja optimistisch op Facebook.

Niet mee te praten

Zondagochtend is ze diverse keren naar de ijsvloer gegaan om kinderen te vragen of ze alsjeblieft nog een dag wilden wachten. „Maar uiteindelijk kwamen er twee wat oudere jongens en die begonnen ijs het te vernielen. Dat zijn jongens waar niet mee te praten valt. Ik heb gevraagd waarom ze het doen en uiteindelijk was het antwoord: omdat ik het wil…”

De jongens liepen over het ijs, stampten erop, gooiden er stenen op en sloegen met stokken. „Tsja, er beginnen er twee en dan kun je het die kleintjes bijna niet kwalijk nemen dat ze meedoen. Op een gegeven moment zag je overal brokken ijs door de lucht vliegen”, vertelt de actieve buurtbewoonster, „Toen ben ik maar naar binnen gelopen, want ik wilde dit niet zien.”

Sonja Plomp was niet de enige die baalde. Ook agrariër Jan Sebus Berghorst, die zaterdag zijn giertank beschikbaar had gesteld, was teleurgesteld.

Wijkagent

Twee weken geleden toonde Sonja zich nog strijdlustig. Dat enthousiasme is nu wel enigszins verdwenen: „Voor deze vorstperiode geef ik het op. Ik wil eerst een goed gesprek hebben met de gemeente en de buurtsportcoach en het liefst ook met de wijkagent.”

„We moeten het maar analyseren en zien wat er de volgende keer anders moet. Misschien moet je concluderen dat dit niet kàn in deze wijk. Dat moet je dan maar accepteren. Als dat zo is, richt ik mij op andere leuke dingen in de buurt.”

Heel dapper

Toch heeft Sonja wel degelijk positieve ervaringen opgedaan: „Twee moeders kwamen met hun kinderen bij mij aan de deur om hun excuses aan te bieden. Dat vond ik heel lief en heel dapper voor kinderen van een jaar of 7.”

„Er zijn ook veel ouders geweest die zeggen dat ze het fijn vinden dat ik het geprobeerd heb en dat er wat georganiseerd wordt in de buurt. Dat doet je dan ook wel weer goed.”

Dossier 'natuurijs'