DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ichthus College kritisch over omleggen De Zuid: „Leerlingen kiezen rechte lijn”

Ichthus College kritisch over omleggen De Zuid: „Leerlingen kiezen rechte lijn”
Het rode deel is straks verboden voor fietsers.
Foto: Google Maps
Redactie: M.H.

DRONTEN - Volgens de huidige plannen van de gemeente Dronten wordt De Zuid omgelegd naar de andere kant van de Open Hof. Leerlingen van het Ichthus College kunnen dan niet meer via de Copernicuslaan naar De West en de Gangboord fietsen, maar moeten om de kerk heen. Directeur Gerlof Boersma van het Ichthus College in Dronten plaatst daar kritische kanttekeningen bij.

Boersma weet dat zijn leerlingen de kortste weg kiezen: „Als mensen van A naar B moeten - en zeker jongeren van die leeftijd - dan is dat een rechte lijn. En dus moet je dan je iets organiseren. Je kunt niet zeggen: ze moeten maar met een omweg fietsen. Dat gaan ze niet doen.”

Aanpassing doen

De directeur voert ‘goede gesprekken’ met de gemeente over de plannen: „Ik ben ook niet zozeer voor- of een tegenstander van het omleggen van de weg. Maar als de gemeente zegt ‘dit is beter voor de verkeersveiligheid’, dan moeten ze wel een aanpassing doen die de veiligheid inderdaad ten goede komt. Dat zie ik in de plannen nog niet één-twee-drie terug. Zo krijgen wij straks bijvoorbeeld een grote weg vlak voor ons plein.”

„We hebben 700 leerlingen en die komen dagelijks bijna allemaal op de fiets. Dat moet op een veilige manier gebeuren en dàt is ons uitgangspunt”, vervolgt Gerlof Boersma, „Wij willen de fiets- en looproutes van de leerlingen goed in kaart brengen en daarover zijn we in gesprek.”

Een groot hek

Is de oplossing een groot hek tussen het Ichthus College en de Copernicuslaan/Open Hof? „Wij zijn niet zozeer van de oplossingen”, antwoordt de heer Boersma.

„De verkeersveiligheid van de leerlingen staat bij ons op één en laat de gemeente dan maar nadenken hoe ze zorgen dat die veiligheid gewaarborgd blijft. Het is aan de projectleider om te bekijken hoe dat moet gebeuren. En de gemeente heeft toegezegd dat ze ons daarbij betrekken.”

Dwars over het plein

In de huidige plannen gaat de nieuwe weg dwars over het plein van het Ichthus College heen. Behalve voor de verkeerssituatie heeft dat voor de school ook andere consequenties: „Het betekent dat fietsenstallingen verplaatst moeten worden, dat het beachvolleybalveld weg gaat.”

Toch doet de directeur niet moeilijk over het afstaan van de grond: „Op het moment dat wij daar voor gaan liggen, zijn er ook onteigeningsprocedures. Wij willen meewerken met de gemeente, die relatie willen wij goed houden.”

Dossier omleggen De Zuid