DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 30 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Huisartsenpraktijk Dronten-zuid gaat weer open: „Hebben onze verantwoordelijkheid genomen”

Huisartsenpraktijk Dronten-zuid gaat weer open: „Hebben onze verantwoordelijkheid genomen”
Huisartsenpraktijk Dronten-zuid
Foto: Google Streetview
Redactie: M.H.

DRONTEN - Drie van de vijf met corona besmette huisartsen uit Dronten-zuid zijn klachtenvrij. Maandag gaat de huisartsenpraktijk weer open. De artsen benadrukken dat ze bij hun eerste gezondheidsproblemen meteen drastische maatregelen hebben genomen. Dat was vóór ze luchtwegklachten hadden. „ Onze maatregel om de praktijk gedurende twee weken te sluiten gaat aanzienlijk verder dan de richtlijnen van de RIVM voorschrijven. Daarmee hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen en is de kans erg klein dat bezoekers van de praktijk besmet zijn geraakt.”

Woordvoerster Annemieke Doornbos vertelde vorige week ‘geen idee’ te hebben hoe de besmetting van de artsen was ontstaan. Enkele patiënten plaatsten daar vraagtekens bij. Zij wezen op de wintersportvakantie van de huisarts die als eerste besmet raakte. Ook waren patiënten bezorgd, omdat zij na hun bezoek aan de praktijk niet actief waren geïnformeerd.

Tirol

Dokter Roel Verbraak geeft desgevraagd opening van zaken. Hij vertelt op zondag 8 maart te zijn teruggekomen van wintersportvakantie uit Kirchberg in Tirol. Daar was op dat moment nog geen corona vastgesteld en voor dat gebied golden geen reisbeperkingen. Later werd duidelijk dat elders in Tirol al wel besmettingen waren. Maar daarbij ging het om Ischgl en dat ligt 187 kilometer verderop.

„Kirchberg was geen risicogebied en ik had geen klachten. Daarom ben ik bij terugkomst niet in quarantaine gegaan.” Op maandag ging de huisarts gewoon aan het werk. Aan het eind van die dag kreeg hij griepachtige klachten: „Maar geen klachten aan de bovenste luchtwegen en ook geen koorts.”

In quarantaine

Toen hij die nacht alsnog koorts kreeg en contact opnam met de GGD-arts, werd hem wederom bevestigd dat hij niet uit een hoog-risicogebied kwam. Toch besloot de huisarts uit voorzorg in quarantaine te gaan: „Dat was dus vóór dat ik klachten kreeg van hoesten.” De klachten, die passen bij een bovenste luchtweg-infectie, ontstonden pas later: „En toen heb ik dus geen collega’s en geen patiënten meer gezien.”

In de loop van de week werd duidelijk dat het risicogebied in Tirol toch wat groter was geweest en is Verbraak alsnog getest. Op dat moment werd duidelijk dat hij positief was: „Maar toen was ik dus al in quarantaine.”

Geen luchtwegklachten

Volgens het RIVM verspreiden aerosolen - of druppeltjes vloeistof - zich pas als er luchtwegklachten zijn. Vóór die tijd kan er geen besmetting plaatsvinden. Net als Verbraak hadden ook zijn collega-huisartsen geen van allen luchtwegklachten op het moment dat ze nog aan het werk waren: „Dus er is geen kans dat vanuit de praktijk mensen besmet zijn. En hoe vreemd het misschien ook mag klinken: wij gaan er van uit dat het vijf afzonderlijke besmettingen zijn geweest.”

Omdat de huisartsen waren gestopt met hun werk voor ze aerosolen hadden kunnen verspreiden, zagen ze geen reden om de patiënten, waarmee ze in contact waren geweest, persoonlijk te benaderen. De artsen wilden geen paniek veroorzaken.

„Er was geen noodzaak om patiënten actief te informeren, omdat de kans dat we mensen besmet hebben heel erg klein is. We wilden het niet groter maken dan het is. Achteraf kun je zeggen dat we dat misschien anders hadden kunnen doen. Maar we hebben nog wel een aantal mensen persoonlijk benaderd en die hebben dat als prettig ervaren.”

Klachtenvrij

Hoe is het ondertussen met de gezondheid van de vijf huisartsen? Van de vijf zijn er drie getest, antwoordt Verbraak. Twee hadden wel de symptomen, maar zijn ondanks herhaalde verzoeken niet getest door de GGD. Drie zijn er inmiddels klachtenvrij, één is er aan het opknappen en de vijfde is nog ziek.

Het overige personeel van de huisartsenpraktijk heeft geen klachten. Zij zijn wel twee weken in quarantaine gegaan: „Ondanks dat ook de kans dat wij het personeel besmet hebben erg klein is.” Alle artsen gaan pas weer aan het werk als dat kan conform de richtlijnen van het RIVM. Op dat moment zijn ze immuun.

Terugkijkend is Roel Verbraak blij dat de huisartsen hun verantwoordelijkheid hebben genomen: „Juist door strenger op te treden dan de GGD ons had geadviseerd en juist door onze drastische maatregelen hebben we voorkomen dat we corona hebben verspreid.”

Coronavirus

Op de site van het rivm staat dat er aanwijzingen zijn dat iemand zonder symptomen al besmettelijk kan zijn. "Geen kans op besmetting..." vind ik dus te stellig van deze huisarts.
Gerard | woensdag 1 april 2020 14:35
https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU Het lijkt me verstandig om naar deze man Kim Woo-Joo te luisteren. Dan valt de ervaring van het RIVM een beetje weg. In Korea hebben ze nu eenmaal meer ervaring dan in veel andere landen. Na deze film schrik je hoe onzorgvuldig de voorlichting van het RIVM is. Bedenk, dat Nederland op veel gebied een soort "bananen republiek" is vergeleken bij Korea en andere aziatische landen. Wij kopen ook goedkope mondkapjes uit China die niet goed zijn? Er zijn betere te koop, maar duurder. Goedkoop is duurkoop? Ik wens iedereen een goede gezondheid en we zien nu, hoe belangrijk de medische zorg is, hopelijk wordt daar niet steeds weer op bezuinigd. Hein Pereboom.
H Pereboom | woensdag 1 april 2020 17:53