DeDrontenaar.nl

Zondag, 27 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Honderden extra kamers in Dronten: „Mooie campus op Amerikaanse leest geschoeid”

Honderden extra kamers in Dronten: „Mooie campus op Amerikaanse leest geschoeid”Honderden extra kamers in Dronten: „Mooie campus op Amerikaanse leest geschoeid”Honderden extra kamers in Dronten: „Mooie campus op Amerikaanse leest geschoeid”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Aeres Hogeschool Dronten is een consortium aangegaan met de firma SVDH van Stephan van der Ham uit Nijkerk. Hij wil op korte termijn 6 gebouwen voor 12 studenten bouwen op het voormalige sportveld van de campus. Op den duur moeten daar 288 studentenkamers komen. Ook op de plek waar nu nog arbeidsmigranten wonen, wil Van der Ham straks kamers bouwen. Verder heeft hij plannen om de campus uit te bouwen met faciliteiten als een supermarkt.

Zijn de bouwwerkzaamheden voor de eerste zes gebouwen op de campus al begonnen?
Stephan van der Ham: „De vergunning is verleend en we gaan deze week eens kijken wat we gaan doen.”

Wat is de planning?
„Geen idee. Deze vraag ga ik nog niet beantwoorden. Ik zit samen met de hogeschool in een consortium en we gaan iemand aanwijzen die de persvoorlichting gaat doen. De Telegraaf belt me, het AD belt me elke dag… Er gaan zó veel verhalen, waarbij gesuggereerd word dat wij daar arbeidsmigranten gaan huisvesten etcetera. Eén ding is zeker: we gaan daar studentenhuisvesting bouwen. Er is een vergunning afgegeven voor zes gebouwen. Die gaan we daar neerzetten. We zijn nu met de laatste noodzakelijke vergunningen bezig voor de ontsluiting enzo. Daarna kunnen we beginnen.”

Je hebt het over 6 gebouwen. We zien tekeningen met 24 gebouwen.
„Dat klopt. Maar we doen het in fasen. Ons ideaalplaatje is 24 gebouwen en we beginnen met zes.”

En dan gaat het om gebouwen met elk 12 studenten?
„Klopt, 24 keer 12, dat zijn er in totaal 288.”

Je hebt toch wel een streefdatum in je hoofd wanneer die 6 gebouwen er moeten staan en wanneer die 24?
„Ik heb een streefdatum in mijn hoofd, maar die ga ik op dit moment nog niet communiceren.”

Jullie zijn hierover in gesprek met de buurt?
„Jazeker, maandag is er weer een overleg van het consortium met de buurt.”

Er heerst bij de bewoners van De Sikkel enige angst. Kunnen jullie die vrees wegnemen?
„Ik snap niet waar die angst vandaan komt. Deze bewoners weten toch al langer dat hier wat gaat gebeuren? Natuurlijk, die buurtbewoners kijken tot nu toe altijd uit over een groen weiland. Nu gaan wij daar studentenhuisvesting bouwen. Ik snap dat ze daar onrustig van worden. Dat zou ik zelf ook hebben als eigenaar van een mooi vrijstaand huis aan De Sikkel. Maar wij blijven netjes dertig meter uit de kant en er komt een groenstrook. Die groenstrook blijft altijd bebost, dus ze krijgen een hele mooie groene promenade te zien.”

De school heeft aangegeven het sportveld voor de duur van 25 jaar aan jou te verpachten. Betekent dit dat het tijdelijke bebouwing wordt?
„Wij bouwen modulair, het wordt dus tijdelijke bouw. We voldoen wel aan de hoogste kwaliteiten van het bouwbesluit, alleen met een tijdelijk karakter.”

De buurt is bang voor de zogenaamde ‘terugvaloptie’, waarbij de studentenkamers aan anderen mogen worden verhuurd als ze langdurig leeg staan. Als jij zegt dat je geen arbeidsmigranten wilt huisvesten, kun je toch meteen vastleggen dat je geen gebruik gaat maken van die terugvaloptie?
„Nou kijk, als er geen studenten zíjn en ik wil het verkopen, dan is het makkelijker te verkopen als er ook arbeidsmigranten in mogen dan alleen studenten.”

Dus je wilt die terugvaloptie wel achter de hand houden?
„Je moet je risico’s afwegen.”

Er is in Dronten steeds gezegd dat er geen projectontwikkelaars geïnteresseerd zijn in het bouwen van studentenhuizen, omdat het risico te groot zou zijn. Waarom doe jij het wel?
„Wij houden wel van een beetje risico. En wat het ook is: wij doen alles met eigen vermogen, we betalen alles zelf. Dat betekent dat wij eerder in een project stappen waar wat risico in zit. Want als er wat meer risico in een project zit, is meestal het rendement ook wat hoger.”

Is SVDH ook betrokken bij andere plannen in Dronten?
„Misschien.”

Ben je betrokken bij de plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten op het voormalige perceel van GroenRijk aan de Rietweg?
„Dat zegt mij niks. Maar ik zou het wel graag willen hebben hoor. Voor de duidelijkheid: ik heb in mijn privé-situatie veel arbeidsmigrantenvastgoed, maar wij ontwikkelen hier echt sec studentenhuisvesting. Wij doen daar niks met arbeidsmigranten.”

Wat zijn de verdere plannen van het consortium voor de campus?
„Zoals iedereen in Dronten weet gaat de gemeente Dronten handhaven als het gaat om studentenhuisvesting. Daar kunnen wij een hele mooie rol in spelen door die studenten een plek te geven. Echt een mooie campus op Amerikaanse leest geschoeid. Met faciliteiten als bijvoorbeeld een supermarkt. We gaan samen met plaatselijke ondernemers kijken hoe we daar iets moois kunnen neerzetten.”

Hebben jullie ook plannen voor de locatie op de campus waar nu nog 270 arbeidsmigranten zitten?
„We zijn met de school aan het kijken hoe we die arbeidsmigranten kunnen verplaatsen. De vergunning voor arbeidsmigranten loopt in ieder geval in 2023 af en dan is het plan dat wij daar studentenhuisvesting verzorgen. Maar dat ligt ook aan de populatie en de groei van de school. Als de school niet meer groeit, hoeven wij daar ook geen studentenhuisvesting te bouwen.”

Studentenhuisvesting