DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Hinder van bijenpoep in Dronten-zuid: „Jarenlange overlast meer dan zat”

Hinder van bijenpoep in Dronten-zuid: „Jarenlange overlast meer dan zat”
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Wij zijn deze jarenlange overlast meer dan zat en willen weer een fijne en schone woonomgeving.” Dat schrijven 32 bewoners van de Kruidenwijk in Dronten-zuid in een brief aan de gemeenteraad. De bewoners zeggen ernstige overlast te ondervinden van bijenpoep

„Ramen en kozijnen, wasgoed, zonneschermen, zonnepanelen, dakramen, tuinmeubilair en auto’s zitten onder de bijenpoep”, aldus de briefschrijvers. Het gaat daarbij om bruine stippen of strepen.

Bijentuin

De afdeling Oostelijk Flevoland van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging heeft een bijentuin in de bocht van De Zuid, tussen de manege en het Shell-tankstation (zie video).

„De overlast beperkt zich tot een straal van 150 tot 200 meter rond deze bijenhoudersvereniging”, weten de klagers, „Het begint in maart of april, afhankelijk van de buitentemperatuur, en duurt tot in september. Op dit moment is de overlast heel heftig.”

Ook persoonlijk geraakt

„De bijenpoep is waxachtig en laat zich heel moeilijk verwijderen. En na reiniging zit er al snel weer nieuwe bijenpoep”, meldt de brief, „Ook worden we persoonlijk regelmatig geraakt door deze bijenpoep als we buiten zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld het wasgoed buiten niet drogen, zonder dat deze vervuild raakt door bijenpoep.”

De buren vragen de gemeenteraad om verplaatsing van de club naar een gebied waar zij geen overlast kunnen veroorzaken: „Wij hebben absoluut niets tegen de zeer nuttige bijen of de bijenhoudersvereniging, maar wel tegen de ernstige overlast die wij gedurende een lange tijd in het jaar helaas moeten ondervinden.”

Bijenhoudersvereniging


Video 18 mei 2018