DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Het Perron verwacht veel Drontenaren bij open huis in nieuw schoolgebouw bij het station

Redactie: M.H.

DRONTEN - Hoeveel mensen er op het open huis van Het Perron af gaan komen, durft Jantine Smit niet te voorspellen. ,,Maar het is zó’n prominent gebouw, ik denk dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de binnenkant.’’ Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november is heel Dronten welkom bij ‘Het Perron in Bedrijf’.

Er is deze beide dagen in de nieuwe school bij het station méér te zien dan alleen een schoolgebouw. De drie samenwerkende scholen -Ichthus College, Almere College en Landstede MBO- hebben tientallen bedrijven uitgenodigd om zich in het gebouw te presenteren. Daarbij gaat het met name om bedrijven waarmee Het Perron samenwerkt, bijvoorbeeld de ondernemers waar scholieren stage lopen.

Kruisbestuiving

,,We zijn een beroepsopleiding en we werken nauw samen met bedrijven’’, zegt Jantine Smit in een toelichting, ,,Wij vinden die kruisbestuiving tussen onderwijs en bedrijfsleven belangrijk.’’ De organisatoren van de open dag hopen dat een stuk of 50 bedrijven hun medewerking gaan verlenen: ,,Dat zou mooi zijn, want dat geeft reuring op zo’n dag.’’

De school zou het helemaal mooi vinden als de bedrijven demonstraties gaan geven: ,,Veel leerlingen lopen stage in winkels. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als een modezaak een modeshow verzorgt met leerlingen als mannequins.’’

VMBO en MBO

Het Perron is de nieuwe VMBO- en MBO-school in Dronten. Het gebouw is in mei al in gebruik genomen, maar is nog niet officieel geopend. Dat gaat gebeuren op donderdag 3 november. Op die dag staan eerst de 700 leerlingen centraal. Vervolgens is er een bijeenkomst voor genodigden, waarbij een lintje wordt doorgeknipt door een prominente Drontenaar.

Aansluitend gunt de school op vrijdag en zaterdag de omgeving een kijkje in het gebouw. Die dagen worden onder de titel ‘Het Perron in Bedrijf’ de school en het onderwijs gepresenteerd, alsmede de bedrijven waarmee wordt samengewerkt.

De drie openingsdagen worden voorbereid door Jantine Smit samen met de Landstede-studenten Dorien van Liere, Matthijs van der Velde en Sebastiaan Veersma. Smit had tot voor kort namens Landstede zitting in de locatieleiding van Het Perron, maar heeft die functie overgedragen aan Wilbert Leendertse.

Vraagelkaar Café

Een bijzonder onderdeel van de openingsdagen wordt het Vraagelkaar Café op vrijdagochtend. Vraagelkaar is een landelijk initiatief van Janet Turkstra uit Dronten, waarbij mensen vragen stellen en anderen deze vragen proberen te beantwoorden. ,,Vraagelkaar is een beweging vol sprankjes geluk’’, legt Janet Turkstra uit.

Tijdens de Vraagelkaar Café’s overal in het land worden vraag een aanbod met elkaar in contact gebracht. ,,Wij willen onze maatschappelijke verantwoording oppakken en Vraagelkaar is daarvoor een prachtige gelegenheid’’, vindt Jantine Smit. Leerlingen van Het Perron kunnen in haar ogen bij uitstek vragen, bijvoorbeeld van ouderen, beantwoorden.

Fijne sfeer en ambiance

Het Perron wil tijdens de drie openingsdagen vooral uitstralen dat iedereen blij is met het nieuwe gebouw. Jantine Smit: ,,Het gebouw is esthetisch mooi, ruim en licht en het bevalt goed. Het ademt een fijne sfeer en ambiance.’’

Die positieve ervaringen zijn volgens de schoolleiding te danken aan de voorbereiding: ,,We hebben er van tevoren heel hard en lang over hebben nagedacht. Niet alleen de schoolleiding, maar ook bijvoorbeeld de docenten. Dat heeft ertoe geleid dat er nu weinig gemor is, er zijn nauwelijks klachten. Natuurlijk moet je achteraf altijd wat aanpassingen doen, maar dan hebben we het echt over hele kleine dingen.’’

Open huis Het Perron

  • Vrijdag 4 november, 14.00 - 20.00 uur
  • Zaterdag 5 november, 09.30 - 12.30 uur

Aanvang: zaterdag 5 november 2016 09:30