DeDrontenaar.nl

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Het is lastig om Europese subsidie te krijgen; veel initiatieven in Dronten haken af

Het is lastig om Europese subsidie te krijgen; veel initiatieven in Dronten haken af
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De aanvraag voor Europese subsidies is een tijdrovend en ingewikkeld karwei. Mede daardoor zijn er de afgelopen periode al vier projecten in de gemeente Dronten afgehaakt. Vier anderen hebben nog een lange weg te gaan.

Er is vanuit Brussel 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor plattelandsontwikkeling in Flevoland. Projecten komen voor deze zogenaamde Leader-subsidie in aanmerking als ze ook zelf geld ophoesten. Een andere voorwaarde is dat de gemeente meebetaalt. Dronten heeft hiervoor 450.000 euro opzij gelegd.

Eén project goedgekeurd

Tien projecten in de gemeente Dronten hebben tot nu toe interesse getoond in dit subsidiepotje. Daarvan is er nog maar één goedgekeurd (Roggebotstaete) en lijkt er één op de goede weg (De Groene Leerling). Van de andere acht zijn er vier afgehaakt en hebben er vier nog een lange weg te gaan.

Drie projecten zijn onderweg overgestapt naar een nieuw subsidiepotje van de provincie Flevoland. Daar is de procedure eenvoudiger en sneller is. Dit zijn de projecten van Hanneke’s Pluktuin (Ellerweg, Biddinghuizen), Calestenicspark Biddinghuizen en Stal Sabé (Abbertweg, Dronten).

Ook XL De Ateliers is afgehaakt. Zij wilden een Europese subsidie aanvragen voor de verhuizing naar de Rendierweg, maar die verhuizing gaat niet door.

Bestemmingsplannen

Twee plannen in Biddinghuizen kunnen niet verder met hun subsidie-aanvraag, omdat er eerst duidelijkheid moet komen over het bestemmingsplan. Dit betreft het realiseren van betaalbare groepsaccommodatie aan de Ellerslenkweg en de plannen om van de Ellerweg 2 een trouwlocatie met recreatieve arrangementen te maken.

Oersprong en Jelte

Twee projecten lopen nog. Het project De Oersprong wil mensen een beschutte werkplek bieden in een boerderij aan de Ketelweg (Dronten). Hun aanvraag werd aanvankelijk afgewezen. Zij zijn bezig met de wijziging van het bestemmingsplan en de aanvraag is inmiddels opnieuw ingediend.

De stichting Jelte heeft aan de Ellerweg 22 in Biddinghuizen een voorziening voor kinderen met hersenletsel. Zij willen daar een beleeftuin aanleggen, die onderdeel van de therapeutische behandeling gaat worden. Deze aanvraag staat nog in de kinderschoenen.

Roggebotstaete en Groene Leerling

Tot nu toe is er één projecten in de gemeente Dronten goedgekeurd. Landgoed Roggebotstaete gaat een werkplaats en educatiecentrum bouwen.

Ook het project ‘De Groene Leerling’, ingediend door Landschapsbeheer Flevoland, is heel ver. Zij willen basisschoolkinderen betrekken bij natuur en landschap in de eigen omgeving. De gemeente wil hier 20.000 euro aan meebetalen.