DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Het gaat Creagroep vooral om de ontmoeting: „Wat we verkopen is mooi meegenomen”

Het gaat Creagroep vooral om de ontmoeting: „Wat we verkopen is mooi meegenomen”
Tineke Nauta (rechts) bij de winterfair in kerkcentrum De Ark.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het was een vrolijke bedoening in kerkcentrum De Ark bij de jaarlijkse winterfair, georganiseerd door de dames van de creagroep. De resultaten van de maandelijkse creatieve ochtenden werden verkocht. Er waren kraampjes met creatieve spullen, stands van goede doelen en er werd koffie en snert geserveerd. Gezelligheid en ontmoeting vierden hoogtij. En dat is nou precies waar het initiatiefneemster Tineke Nauta om gaat.

Hoe is de creagroep tot stand gekomen?
Tineke Nauta: „We merkten dat mensen behoefte hadden om samen te komen en gezamenlijk iets te maken. We deden dat al met een klein groepje bij ons thuis. Daar pasten eigenlijk geen mensen meer bij en toen hebben we gezegd: laten we het in de kerk doen, daar hebben we meer ruimte. Zo zijn we zes jaar geleden begonnen bij de Protestantse Gemeente.”

Wat maken jullie allemaal?
„We hebben een groep die kaarten maakt, een groep die breit, een groep die haakt en een groep die quilts maakt.”

Er ontstaan de laatste jaren overal breicafés. Is het een hype?
„Breien en haken is inderdaad hip. Gisteren was ik in de bibliotheek en dan kijk ik altijd even bij de nieuwe hobbyboeken. Van de tien nieuwe boeken gingen er acht over breien en haken. Dat is tekenend.”

Wat gebeurt er met de dingen die jullie maken?
„We hebben vanaf het begin gezegd: als je ruimte krijgt om samen bezig zijn en elkaar te ontmoeten, wil je ook wat teruggeven. Dus de spullen die we maken, geven we aan goede doelen.”

Hoe groot is jullie creagroep?
„Er komen iedere keer tussen de dertig en de veertig mensen. Mensen die willen komen, zijn elke tweede dinsdag van de maand van half tien tot half twaalf van harte welkom in De Ark. Het is niet kerkgebonden, iedereen mag komen.”

Waar is het jullie om te doen: de goede doelen, om iets te maken of de gezelligheid?
„Iedereen komt binnen, krijgt een kopje koffie en dan gaan we aan de slag. Maar het belangrijkste is dat mensen elkaar ontmoeten.”

Heeft het daarin een functie, bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn?
„Ja, dat merken we heel duidelijk. Er zijn mensen die heel trouw komen en die er echt van genieten dat ze even een praatje kunnen maken.”

Alles wat op deze winterfair wordt aangeboden is door jullie zelf gemaakt?
„Nee, in die twee uurtjes doe je niet zoveel, maar mensen maken thuis ook heel veel. Het zijn vooral oudere dames en vaak weten ze niet waar ze ermee heen moeten. Dus we breien thuis dekens voor Roemenië, we breien en haken voor ons Gambia-project, we maken quiltjes voor zieke kinderen via de stichting De Regenboogboom, droomdekentjes voor de ouders van overleden kinderen en kaarten voor het hospice.”

Hoe lang doen jullie organiseren jullie deze winterfair al?
„Dit is de vijfde keer. Eerst deden we het in december. Omdat er dan al heel veel te doen is, zijn we naar februari gegaan. We willen namelijk graag dat er veel mensen komen, want we organiseren het in de eerste plaats voor de ontmoeting.”

Het gaat dus niet zozeer om een hoge opbrengst?
„Wat we verkopen is mooi meegenomen en verder is het gewoon een gezellige middag: elkaar ontmoeten, een kop koffie of soep kopen, rondkijken en eventueel wat kopen. De opbrengst van deze dag gaat naar drie goede doelen: het project Geef om Gambia, Oma’s Knopendoos en Cake voor Kids. En daarnaast levert het geld op om weer nieuwe materialen te kopen om dekentjes te kunnen maken enzo.”

Speelt jouw geloof een rol bij wat je doet in de creagroep?
„Jazeker. Ik vind het heel belangrijk dat een kerk méér is dan alleen de zondagse dienst. Als je gelooft in Jezus, is het belangrijk dat je doet zoals hij. Dat betekent andere mensen ontmoeten en dingen doen voor andere mensen. Dat is ook een manier om het evangelie uit te dragen. Het is een andere manier dan om erover te vertellen, maar voor mij is dat wel dè manier om het handen en voeten te geven.”

Foto's winterfair