DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”

Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”Havenkade mag ondanks ‘Oost-Europese trekjes’ doorgaan: „Lijkt te gaan over smaak”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Volgens Rob van der Schans (D66) doet de huidige bouw aan de Havenkade denken aan de jaren zestig en heeft het ‘Oost-Europese trekjes’. Ook andere fracties tonen zich bezorgd over de architectonische kwaliteit. Het voorstel om het allemaal nog eens opnieuw te bekijken ging gisteravond de meerderheid van de gemeenteraad echter te ver.

„We zijn allemaal uit op een sprankelende wijk met aantrekkelijke architectuur, een wijk waar beleving centraal staat en waar Dronten trots op is”, zei Van der Schans over het Hanzekwartier. Volgens hem probeert projectontwikkelaar Van Wijnen tegen zo laag mogelijke kosten een maximaal rendement te halen. Hij heeft de indruk dat deze ontwikkelaar niet in staat is om het project tot een goed einde te brengen: „En het is ònze havenkom.”

„Wat er gerealiseerd wordt aan de Havenkom en De Noord, valt ons een beetje tegen. En ook vanuit samenleving horen we die kritiek”, vulde Paul Vermast (GroenLinks) aan, „Dit is het moment om bij te sturen, voordat we later spijt krijgen.”

Zó jammer

De bezorgdheid van beide fracties werd door anderen gesteund. „Het wordt een gewone woonwijk en dat is zó jammer”, verzuchtte Marianne Witteveen (ChristenUnie). „Ook wij maken ons zorgen, maar het heeft ook te maken met de marktomstandigheden. Het is te makkelijk om Van Wijnen de schuld te geven”, vond Willemien Wever (CDA).

Suzanne Stoop (PVdA) herinnerde nog maar eens aan de uitspraak ‘je kunt het maar één keer verkloten’ van haar partijgenoot Roelf Raterink: „Maar een waarde-oordeel vind ik heftig. Je zult er maar wonen en er wordt zó over je huis gepraat…”

Persoonlijke voorkeur

Paul Gach (VVD) deelde de bezorgdheid van Van der Schans en Vermast niet. Hij riep op om door te gaan met bouwen: „Wij willen geen betutteling en missen de onderbouwing wat er nou mis is met de architectonische kwaliteit. Het lijkt te maken te hebben met smaak en persoonlijke voorkeur.”

Het voorstel om alles nog eens tegen het licht te houden, werd uiteindelijk alleen gesteund door drie tweemansfracties: D66, GroenLinks en SP. De rest van de raad wil volstaan met op den duur een evaluatie. „Wij gaan uit van goede bedoelingen van het college”, zei Marianne Witteveen.

Leert men dan nooit eens van het verleden? Zo ging het zo vaak. En dan achteraf klagen, maar er niets meer aan kunnen/ willen doen.
Leusink | zaterdag 30 mei 2020 11:44