DeDrontenaar.nl

Zondag, 20 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

HartslagNu redt mensenleven in Dronten, maar ’s nachts werkt het niet

HartslagNu redt mensenleven in Dronten, maar ’s nachts werkt het niet
De AED aan de garagedeur van de familie Kootstra.
Foto: EHBO-vereniging Dronten
Redactie: M.H.

DRONTEN - Swifterbant heeft nul openbare AED’s. Dronten kreeg deze week pas de tweede AED die 24/7 bereikbaar is. De gemeente Dronten is sinds 10 maanden aangesloten bij het alarmeringssysteem HartslagNu. In ieder geval één vrouw uit Dronten heeft haar leven te danken aan deze app. De EHBO-vereniging constateert echter nog veel tekortkomingen: ,,De meeste AED’s zijn buiten kantooruren onbereikbaar. Ook die van het gemeentehuis…’’

Burgers die een certificaat hartreanimatie hebben, kunnen zich aansluiten bij HartslagNu. Als er in hun buurt sprake is van hartfalen, worden zij vanuit de meldkamer gealarmeerd. Een deel van de hulpverleners wordt dan naar de patiënt gestuurd, een ander deel naar de dichtstbijzijnde defibrillator.

Het systeem wèrkt

Kars Kootstra van de EHBO-vereniging weet dat het systeem wèrkt. Bij hem in de buurt is het leven van een vrouw enige tijd geleden gered dankzij deze app. Tegelijkertijd maakt hij zich zorgen: wat als het ’s nachts een keer gebeurt? Dan zijn de meeste AED’s onbereikbaar. Het is één van de redenen waarom bij zijn huis aan de garagedeur sinds deze week een openbare AED hangt.

De EHBO-vereniging heeft tevergeefs gezocht naar sponsors voor deze AED en heeft ‘m uiteindelijk uit eigen zak betaald. Er is een sleutel nodig om bij het apparaat te komen. ,,Maar je krijgt de code als je een melding krijgt via HartslagNu’’, weet Kootstra.

,,Het redt levens!''

Het bestuurslid hoopt dat meer AED-bezitters voor deze oplossing kiezen: ,,In Dronten hangt alles binnen en dat is heel slecht. Hang dat ding buiten! Het redt levens!’’ Hij doet daarbij met name een beroep op de gemeente Dronten: ,,De burgemeester heeft mij toegezegd dat-ie naar buiten zou gaan. Maar hij hangt er nog steeds niet.’’

De EHBO-vereniging heeft haar AED geregistreerd bij HartslagNu. Daar meldt men dat er in Dronten nu twee AED’s zijn, die 24/7 bereikbaar zijn. Daarnaast hebben Drontenaren 7 AED’s aangemeld die beperkt beschikbaar zijn. Een woordvoerster van HartslagNu mag in het kader van de privacywet niet zeggen waar de AED’s hangen.

Probleem in Swifterbant

Swifterbant heeft een probleem als het gaat om de HartslagNu app. In dit dorp is slechts één AED aangemeld. ,,En deze is beperkt beschikbaar’’, aldus HartslagNu.

In Biddinghuizen hebben ze de zaakjes uitstekend voor elkaar. Daar heeft de stichting AED Biddinghuizen gezorgd voor een netwerk van 9 openbare AED’s.