DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Groep inwoners van Dronten schrikt van ‘saaie’ flats aan De Noord: „Hoe is dit mogelijk?”

Groep inwoners van Dronten schrikt van ‘saaie’ flats aan De Noord: „Hoe is dit mogelijk?”
De portiekflats aan De Noord.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De Noord moest een representatieve toegangsweg voor Dronten worden. „Een allee met grandeur”, zo omschreef voormalig wethouder Nico Verlaan de intenties. Volgens een groep ‘verontruste burgers’ komt daar weinig van terecht. Zij ergeren zich aan de ordinaire portiekflats die nu zijn gebouwd en noemen de nieuw te bouwen flats ‘saai’.

B en W springen op de bres voor de architecten. „Het college herkent zich niet in het door u geschetste beeld”, schrijven zij in hun antwoord aan de heer Fels, die de brief heeft geschreven namens de inwoners.

„Het gedeelte tussen het centrum en het station is één van de belangrijke beeldkwaliteitsdragers en het visitekaartje van Dronten”, had Fels geschreven, „Juist op zo’n plek verdient de toekomstige bebouwing en de openbare ruimte alle aandacht.”

Slecht ontworpen

De inwoners zijn daarin teleurgesteld. Ze zijn enthousiast over het station, de school Het Perron en het Heuvelpark. Ze zeggen echter geschrokken te zijn van de flats naast meubelzaak Rikken: „Het gebouw is slecht ontworpen en roept associaties op met portiekflats uit de jaren zestig en zeventig. Dit kan onmogelijk de ambitie en kwaliteit zijn die Dronten voor ogen heeft. Hoe is dit mogelijk?”

Ook het ontwerp van de flats die daarnaast (aan de rotonde) worden gebouwd vinden de briefschrijvers maar niks. Ze noemen het ‘saai’: „Heel jammer en een gemiste kans.”

Kritisch kijken

De groep, die ook niet gerust is over de plannen voor de Havenkade, roept de gemeente op om nog eens kritisch te kijken naar het sfeerbeeld voor het Hanzekwartier. „Ook geven wij u in overweging de plannen te laten beoordelen door een kwaliteitsteam, dat beschikt over noodzakelijke architectonische kennis en ervaring.”

„Gebouwen zijn collectief bezit, ze hebben maatschappelijke relevantie en vertellen iets over de samenleving van Dronten en haar cultuur”, schrijven ze, „Het is nooit te laat om inzichten te veranderen.”

Misverstand

Alhoewel de brief begin september is geschreven, komen B en W ‘door een misverstand’ nu pas met een antwoord. Het college staat nog steeds pal achter de ontwerpen en is blij met de woningbouwplannen voor De Noord en de Havenkade.

Het gemeentebestuur meldt dat de ontwerpen uitgebreid zijn beoordeeld door een kwaliteitsteam en externe adviseurs: „Het bouwplan voldoet volgens de aangestelde adviseurs aan de gestelde kaders.” Wel geeft het college aan dat er nog een extra architect aan de welstandscommissie wordt toegevoegd.

Over de nieuwe flat schrijft het college: „Er is geen sprake van een monotone ontwikkeling zoals in de jaren zestig en zeventig, die in grote aantallen wordt herhaald. Het is inderdaad een portiekflat, maar daarmee is het nog geen slecht ontwerp.”