DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 22 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

GroenLinks wordt weggehoond en vergeleken met Gaston Starreveld en Sinterklaas

GroenLinks wordt weggehoond en vergeleken met Gaston Starreveld en Sinterklaas
Siert Jan Lap (CDA)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - GroenLinks heeft vanavond de hoon van de meerderheid van de gemeenteraad over zich heen gekregen. De fractie wil een schadevergoeding uitbetalen aan buren, die overlast hebben ondervonden van studentenwoningen. ,,In een eerder stadium moesten studenten van u met pek en veren het dorp uit’’, spotte Siert Jan Lap (CDA), ,,Nu wilt u een soort Gaston Starreveld zijn en een straatprijs uitreiken aan eventuele gedupeerden.’’

Paul Vermast vindt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen voor gemaakte fouten, die ertoe hebben geleid dat het niet goed is gegaan tussen studenten en hun buren. ,,De oplossingen blijven nu hangen in veel gepraat, voorlichting en stimulering. Dat is op zich nodig en het is goed dat het gebeurt, maar het is voor sommige inwoners te weinig.’’

Onverkoopbare woningen

Volgens GroenLinks kan een oplossing in sommige gevallen geld kosten. De fractie denkt daarbij met name aan woningen die onverkoopbaar zijn doordat ze naast een studentenhuis staan.

Als hiervoor geen oplossing wordt gevonden, overweegt Vermast zijn voorstel uit de kast te halen om studentenwoningen binnen vijf jaar uit de woonwijken te verwijderen. De fractievoorzitter vindt dat ‘permanente inwoners’ van Dronten hogere prioriteit verdienen dan studenten en arbeidsmigranten.

Huisjesmelkers

Hij vond in de raad geen medestanders. ,,Wij voelen er niets voor om gemeenschap op te laten draaien voor het gedrag van huisjesmelkers, van enkelingen’’, reageerde Jan den Boer (SP). ,,Deze motie richt richt zich op het gevolg en niet op de oorzaak’’, vond Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten).

Trudy Stoker (VVD) wilde niet de indruk wekken dat de gemeente met een serieuze zak geld klaar staat. Jaan Oosterveld (ChristenUnie) noemde het een ‘Sinterklaasmotie’.

Blanco cheque

Het CDA sprak over een ‘blanco cheque’: ,,Waarom zou de gemeente moeten betalen en niet de veroorzaker van de schade? Straks moet de gemeente een vergoeding betalen bij iedere Tokkie die overlast geeft in een wijk.’’

Volgens wethouder Nico Verlaan is er bij de gemeente nog geen enkel verzoek om schadevergoeding binnengekomen. Hij voegde eraan toe dat het wettelijk onmogelijk is om studenten uit de woonwijken te verdrijven.

September

De wethouder gaat zijn best doen om de gevolgen van het gemeentelijk beleid rond studentenhuisvesting in september in de gemeenteraad te bespreken.

Suzanne Stoop (PvdA) deed het voorstel om op dat moment ook de motie van GroenLinks te bespreken. Paul Vermast ging daarmee akkoord.

Dossier studentenhuisvesting