Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

‘Goedwillende vrijwilligers’ in Dronten kunnen risico’s evenementen niet overzien

‘Goedwillende vrijwilligers’ in Dronten kunnen risico’s evenementen niet overzien
Vanwege een stortbui werden de deelnemers aan de avondvierdaagse vorig jaar opgevangen in De Meerpaal.
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - Kunnen drama’s zoals met de monstertruck in Haaksbergen en de hoogwerker in Oosterwolde ook in Dronten gebeuren? Volgens B en W bestaan er inderdaad risico's, mede doordat 90% van de evenementen door vrijwilligers worden georganiseerd. ,,Dat brengt veiligheidsrisico’s en overlastsituaties met zich mee’’, constateert het college, ,,Om dat te beheersen is meer regie nodig.’’

Diverse rijksinspecties hebben het afgelopen jaar geconstateerd dat de beoordeling van de risico’s van evenementen bij veel gemeenten onvoldoende is. De gemeente Dronten neemt die kritiek ter harte.

Internationale allure

,,In de gemeente Dronten wordt jaarlijks een groot aantal evenementen georganiseerd’’, aldus B en W, ,,Deze variëren van straatfeesten tot grootschalige evenementen die landelijke en zelfs internationale allure hebben.’’

De risico’s bij deze evenementen zijn volgens het gemeentebestuur extra groot omdat ze meestal georganiseerd worden door ‘goedwillende vrijwilligers’: ,,Deze vrijwilligers beschikken doorgaans amper over evenement-gerelateerde kennis en onder de vrijwilligers is het verloop groot.’’

Avondvierdaagse

Vorig jaar bleek enkele keren dat er ook in Dronten risico’s zijn. Zo was er een dreigende situatie toen het slotdefilé van de avondvierdaagse in Dronten geconfronteerd werd met een stortbui.

Overlast ontstond er bij een nieuwjaarsfeest in Biddinghuizen, alhoewel de voorzitter van de bezwaarschriftencommissie daar niet alleen naar de vrijwilligers op aansprak, maar ook naar de burgemeester.

Professionaliseren

Bij het verlenen van vergunningen moeten de risico’s geanalyseerd worden. Dit gebeurt in Dronten in samenwerking met onder andere de politie, brandweer, GGD en de omgevingsdienst. Om de inbreng van de gemeente te professionaliseren, wil het gemeentebestuur jaarlijks 32.000 euro extra uittrekken. Hiervoor moet voor 16 uur in de week een ambtenaar worden aangesteld, die gaat zorgen voor de coördinatie op het gebied van veiligheid van evenementen.

Het geld moet voor een belangrijk deel door de organisatoren van evenementen zelf worden opgehoest. Daarom stellen B en W een verhoging van de leges voor.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo