DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 14 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeenteraad wordt een beetje moe van Floriade-stokpaardje van de SP

Gemeenteraad wordt een beetje moe van Floriade-stokpaardje van de SP
Peter Duvekot (SP)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Verschillende gemeenteraadsfracties worden er een beetje moe van, dat de SP als enige elke keer weer over de Floriade begint. In Almere is het precies andersom. Daar wil de SP als enige niet over de Floriade vergaderen. Suzanne Stoop (PvdA) gaf de SP-fracties in Dronten en Almere het advies om te switchen.

De gemeente Dronten heeft de Floriade van 2022 in Almere omarmd. Zo heeft de gemeente samen met de Floriade het congres ‘De Nieuwe Bodem’ georganiseerd, dat op 22 november wordt gehouden bij Aeres Hogeschool Dronten.

Bodemloze put

Peter Duvekot (SP) erkende gisteravond tijdens de begrotingsbehandeling dat er vanuit Dronten geen geld direct naar de Floriade gaat: „Maar wij verbinden ons indirect aan de Floriade en dat moeten we niet willen.” Hij noemde de Floriade een ‘bodemloze put’.

„Als je steeds dezelfde vraag stelt, krijg je steeds hetzelfde antwoord”, reageerde wethouder Irene Korting (VVD). Zij herinnerde eraan dat ook de SP de economische visie van de gemeente heeft gesteund, waarin promotie van de agrofoodsector via de Floriade nadrukkelijk wordt genoemd.

De 150.000 euro, die de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld voor Floriade-gerelateerde activiteiten, worden volgens de wethouder uitsluitend in ‘ons eigen gebied’ geïnvesteerd. Daarvan worden bijvoorbeeld bezoekers van de Floriade verleid om naar Dronten te komen.

Stokpaardje

De wethouder kreeg steun van de rest van de gemeenteraad. „U creëert een negatief beeld”, zei Paul Vermast (GroenLinks) tegen de SP. „U berijdt een stokpaardje”, vulde Roelof Siepel (ChristenUnie) aan.

„Het gaat mij om het principe. Wij verbinden als Dronten onze naam aan de Floriade. Dat moeten wij niet willen, want de Floriade is continu negatief in het nieuws”, probeerde Duvekot. Wat hij ook zei, hij stond alleen. Een Floriade-motie van de SP werd alleen door de indiener zelf gesteund.

Floriade Almere 2022