DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeenteraad drukt CDA definitief in oppositierol: „Het is zoals het is”

Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeenteraad heeft vanavond Sjoerd Potters aangewezen als formateur. De burgemeester van De Bilt is lid van de VVD en is voorgedragen door zijn partijgenoten in Dronten. De formateur moet het pad effenen voor een coalitie van VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie. Dat gaat Potters doen samen met Harry ter Braak, die vanavond zijn werk als onafhankelijk informateur afsloot.

De nieuwe gemeenteraad had vanavond iets meer dan een uur nodig om de bevindingen van de informateur te onderstrepen. Het CDA sputterde nog even tegen in een poging om toch nog deel te mogen uitmaken van de coalitie. Zij vonden echter alleen gehoor bij de SP.

„Wij vinden dat jammer”, zei CDA-fractievoorzitter Siert Jan Lap, „Maar het is zoals het is. Wij pakken de handschoen graag op en we gaan op zoek naar een constructieve oppositierol.”

Zover is het nog niet

Het CDA heeft bij de verkiezingen van 21 maart fors verloren, maar is nog steeds de tweede partij in de gemeenteraad. De rest van de gemeenteraad rekent hen echter het opstappen van de wethouders Vis en Verlaan in oktober zwaar aan. „U bent begonnen de kloof te dichten, maar zover is het nog niet”, zei Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) tegen het CDA.

Na het opstappen van de twee CDA-wethouders zijn de overgebleven wethouders (VVD en Leefbaar Dronten) het afgelopen half jaar gesteund door vrijwel de voltallige gemeenteraad. Die samenwerking moet ook de komende vier jaar centraal staan, zo betoogde vrijwel de voltallige raad.

Samenwerken met raad

VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie vinden het dan ook geen probleem dat zij gedrieën slechts een hele kleine meerderheid (14 van de 27 zetels) hebben. Dit moet het nieuwe college van B en W dwingen tot een constructieve samenwerking met de hele gemeenteraad.

Ton van Amerongen (VVD) pleitte daarom voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen: „Waarbij we het elkaar gunnen om eens tegen te stemmen. Wij willen niet altijd die machtsconstructie.”

Mouwen opstropen

Zijn toekomstige coalitiepartners waren het daarmee eens. Jaan Oosterveld (ChristenUnie): „Wij willen graag de mouwen opstropen en hopen dat het in brede samenwerking wordt opgepakt.”

Jan Ammerlaan: „Bij zo’n smalle coalitie heeft het college de uitdaging om het debat aan te gaan met de raad.”

GroenLinks

Als er een vierde partij aan het college moet worden toegevoegd, is volgens de informateur GroenLinks de meest logische keuze. Paul Vermast (GroenLinks) deed een laatste poging om mee te mogen doen.

„Drie partijen is wat ons betreft te mager. Een werkbare meerderheid is breder dan de helft plus één.” Hij vond bij de rest van de raad echter geen gehoor.

Video Sjoerd Potters