DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeenteraad Dronten gaat niet op stoel OFW zitten: Huurverhoging mag doorgaan

Gemeenteraad Dronten gaat niet op stoel OFW zitten: Huurverhoging mag doorgaan
Peter Duvekot (SP)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - In Dronten steunt alleen de PvdA de SP in haar streven naar bevriezing van de huurprijzen. „Wij moeten niet op de stoel van OFW gaan zitten”, reageerde Siert Jan Lap (CDA). Vrijwel de hele gemeenteraad was het met hem eens. En dus wordt de motie ‘0% is genoeg’ van de SP later deze maand weggestemd door de raad.

Verhuurders hoeven geen verantwoording aan de gemeente af te leggen over hun huurverhogingen. „Maar als de wethouder het persoonlijk komt vragen, heeft dat toch extra gewicht”, zo motiveerde Peter Duvekot (SP) zijn voorstel.

Die 0% van de SP is niet alleen bedoeld voor Oost Flevoland Woondiensten. De fractie wil ook alle andere verhuurders vragen de huren te bevriezen. Daaronder de verhuurders van studentenkamers: „Want de studenten zijn aan de goden overgeleverd.”

Beperkte verhoging

OFW had in een brief aan de gemeenteraad aangegeven tegen die 0% te zijn. Peter van Bergen steunde hen daarin: „OFW voert al een hele beperkte huurverhoging door. Het geld is nodig voor onderhoud, verduurzaming en de eigen bedrijfsvoering. En voor de huurders wordt het deels gecompenseerd door een hogere huurtoeslag.”

De meerderheid van de raad was het met hem eens. Daarbij wees Paul Vermast (GroenLinks) erop dat zelfs de huurders-belangenvereniging van OFW de verhoging redelijk vindt. De ChristenUnie had zich eerder bezorgd getoond over oplopende huurachterstanden, maar Marianne Witteveen is inmiddels gerustgesteld door OFW. Daarom gaat ook zij tegen de SP-motie stemmen.