DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 4 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente ziet ballenlijn in havenkom niet zitten: „Het idee is onvoldoende veilig”

Gemeente ziet ballenlijn in havenkom niet zitten: „Het idee is onvoldoende veilig”
Verboden te zwemmen
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten wil geen rol spelen in het creëren van een afgebakend gebied voor zwemmers in de havenkom. „Het idee is onvoldoende veilig, zal nog meer publiek aantrekken en structureel toezicht ontbreekt”, schrijven B en W in een brief aan de buurt.

Het plaatsen van de borden ‘verboden te zwemmen’ heeft voor ophef gezorgd bij de bewoners van het Waterfront. Enerzijds zijn er aanwonen die het zwemmen sfeervol en gezellig vinden. Andere bewoners klagen over vooral overlast: herrie, hinder op het fietspad, afval.

De gemeente heeft in dit meningsverschil de zijde van de tegenstanders van het zwemmen gekozen: „Voor ons staat het belang van veiligheid voorop.”

Altijd al verboden

In een brief aan de bewoners van het Waterfront heeft de gemeente vorige week geschreven dat het altijd al verboden was om te zwemmen in de haven: „Het zwemmen tussen boten door is erg gevaarlijk, temeer omdat een boot niet de mogelijkheid heeft om snel vaart te minderen of uit te wijken.”

De borden zijn volgens de brief geplaatst 'omdat de klachten en meldingen toenamen en ook de Watersportvereniging Dronten zich hierover zorgen maakte'.

Ballenlijn

Havenmeester Geert Eggen van Watersportvereniging Dronten heeft geopperd om een ballenlijn te leggen in het gedeelte achter het politiebureau. In dat deel kan dan volgens hem veilig gezwommen worden.

De gemeente maakte vorige week al bekend dat deze suggestie niet wordt overgenomen. B en W bevestigen dat in hun brief: „Er is niet voor gekozen om af te wijken van het verbod voor een gedeelte van de havenkom.”

Handhaving

Linda Michielsen is één van de bewoners die de zwemmende jeugd voor haar deur aangenaam vindt. Zijn zegt van Marco Koning, manager handhaving van de gemeente Dronten, de toezegging te hebben gekregen dat het zwemverbod niet gehandhaafd wordt.

In de brief aan de buurt schrijft Koning echter namens B en W dat er bij overtreding wel degelijk boetes worden uitgedeeld. De komende tijd beperkt de gemeente zich tot een waarschuwend vingertje: „Na een redelijke periode van waarschuwingen wordt overgegaan tot handhaving, waarbij de zwemmer bekeurd wordt.”

Michielsen legt zich daar niet bij neer. Samen met enkele buurtgenoten heeft zij contact gezocht met enkele fracties in de gemeenteraad in een poging om het zwemmen alsnog te gedogen.

Genoeg buitenwater

Voor B en W is de kous af met deze brief: „Want de gemeente kent genoeg buitenwater waar wel veilig kan worden gezwommen zonder dat dit gevaar oplevert voor zwemmers en booteigenaren.”

Het gemeentebestuur wijst daarbij op de verschillende stranden: „Wij menen dat we daarmee ruimschoots voorzien in de mogelijkheid tot zwemmen in openbaar water. Wij adviseren u om gebruik te maken van deze alternatieven.”

Zwemmen in de havenkom

Nederland is echt zo'n " gedoog land". Wat verboden is, is verboden en daar moet op gehandhaafd worden. Nog even en alles moet maar kunnen in Nederland. Prima! Stop dan met wetgeving, dan is men van een heleboel gezeur af. Helaas is het naar het schijnt tegewoordig zo dat een minderheid wel even verteld waar een merrderheid zich bij neer moet leggen. Wat een slap gedoe!
Leusink | maandag 20 juli 2020 17:57