DeDrontenaar.nl

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente mag Lidl in Dronten-west alleen nog weigeren op basis van ruimtelijke ordening

Gemeente mag Lidl in Dronten-west alleen nog weigeren op basis van ruimtelijke ordening
De Lidl in Biddinghuizen
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeenteraad heeft deze zomer het laatste woord als het gaat om wel of geen Lidl in Dronten-west. Als de raad ‘nee’ zegt, moet men met hele goede argumenten komen. Die argumenten mogen uitsluitend betrekking hebben op ‘een goede ruimtelijke ordening’.

In antwoord op vragen uit de gemeenteraad herhalen B en W nog maar eens, dat de raad in december 2016 unaniem heeft besloten de grond in Dronten-west te verkopen aan projectontwikkelaar Bramer.

Bij die verkoop is wel een ontbindende voorwaarde vastgesteld: als het bestemmingsplan niet gewijzigd wordt, gaat de koop alsnog niet door. In die ontsnappingsclausule staat echter ook, dat het louter om goede ruimtelijke ordening-argumenten mag gaan.

2 Miljoen euro

Wethouder Irene Korting (VVD) voegde er in november aan toe dat het de gemeente ‘heel veel geld’ gaat kosten als de raad nu nog nee zegt tegen Bramer. Het CDA schrijft in vragen dat het mogelijk om 2 miljoen euro gaat, maar de wethouder antwoordt dat de bedragen door de gemeenteraad onder geheimhouding zijn vastgesteld. Bekendmaking zou nadelige invloed kunnen hebben op onderhandelingen.

De kosten zitten ‘m in de grondexploitatie van Dronten-west. Aanvankelijk ging de gemeente uit van alleen woningbouw. De verkoop van grond voor een supermarkt levert aanzienlijk meer op. Dit voordeel valt weg als de gemeenteraad afziet van de Lidl.

Gemeenteraad

De gemeenteraad gaat op 17 januari praten over de detailhandelsvisie van B en W. Bij de vorige bespreking vormde de Lidl een heet hangijzer, mede omdat wethouder Korting zelf heeft geschreven dat de komst van de Lidl naar Dronten-west niet ideaal is. Dorpsbelangen en Winkeliersvereniging Swifterbant zijn het daarmee eens, evenals de winkeliers in Suydersee en ondernemersvereniging De Driehoek. Achthonderd inwoners hebben juist hun handtekening gezet vóór de Lidl.

De wethouder heeft voorgesteld om op 17 januari niet over de Lidl te praten. Volgens Irene Korting staat wel of niet een Lidl-supermarkt in Dronten-west los van de discussie over de toekomst van winkelvoorzieningen in Dronten

Nota detailhandel gemeente Dronten