DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten ziet beboeten spookfietsers niet als oplossing voor De Zuid

Gemeente Dronten ziet beboeten spookfietsers niet als oplossing voor De Zuid
"spookfietser' op De Zuid.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten presenteerde maandag haar plannen voor het fietsverkeer op De Zuid, vlakbij het centrum. Volgens één van de aanwezige bewoners is er een veel simpeler oplossing: „Handhaven!” Fietsers die aan de linkerkant van de weg rijden, moeten in zijn ogen gewoon beboet worden.

Landschapsarchitect Annemiek van Koldenhoven van bureau BDP Khandekar leek niet onder de indruk van de argumenten van de aanwonende. Zij ziet veel meer in het omleggen van De Zuid naar de andere kant van de Open Hof, in het weghalen van het fietspad aan de westzijde van De Zuid en in het aanleggen van een breed fietspad aan de oostzijde.

Fietsers die vanaf de rotonde De West/Gangboord over De Zuid fietsen, blijven veelal aan de linkerkant van de weg rijden. Het leidt volgens Van Koldenhoven tot onveilige situaties bij de oversteek met De Rede. Ook is het fietspad eigenlijk te smal voor fietsverkeer in twee richtingen.

Oversteek bij gemeentehuis

De oversteek bij De Rede (tussen het gemeentehuis en de voormalige ABNAMRO) moet veiliger worden door de weg tussen de rotonde West/Gangboord en De Rede weg te halen. Momenteel moet het verkeer op die weg, dat linksaf wil slaan naar De Rede, achterom kijken om te zien of er ‘spookfietsers’ aan komen.

Als De Zuid eenmaal achter de Open Hof langs loopt, rijdt er volgens Van Koldenhoven op De Rede alleen nog bestemmingsverkeer: „Zodat de fietsers die er nu ook al fietsen op een veilige manier naar het zuiden van Dronten kunnen gaan. Dit maakt het allemaal een stuk veiliger.”

Fietspad van 4 meter breed

Het fietspad aan de oostzijde van De Zuid moet volgens de plannen van de gemeente 4 meter breed worden: „Zodat je elkaar makkelijk kunt passeren. Het wordt een vrijliggend fietspad zoals ook bij De Noord, bij De West en eigenlijk alle invalswegen van Dronten.”

Tussen de rijbaan en het fietspad is een groenstrook getekend van eveneens 4 meter: „Met deels nieuwe en deels bestaande bomen.”

Ichthus College gaat weg

De gemeente sorteert met haar plannen voor op het verdwijnen van het Ichthus College naar de omgeving van het station. Deze verhuizing staat voor 2030 op de planning.

„Zolang de school nog aan De Zuid zit, moeten we een situatie ontwerpen waarbij de kinderen op een veilige manier kunnen oversteken”, aldus Annemiek van Koldenhoven namens de gemeente, „We zoeken een tussenoplossing, zodat de school bereikbaar blijft. Daarover willen we graag in overleg met de scholen.”

Dossier omleggen De Zuid