DeDrontenaar.nl

Woensdag, 8 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten volgt niet de spellingregels bij naam op de voorgevel van ’t nieuwe zwembad

Gemeente Dronten volgt niet de spellingregels bij naam op de voorgevel van ’t nieuwe zwembad
De entree van het nieuwe zwembad.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het nieuwe zwembad in Dronten is genoemd naar oud-burgemeester Aat de Jonge. DeDrontenaar.nl constateerde gisteren dat de naam op verschillende manieren geschreven wordt. Gevraagd naar de juiste spelling zegt Jaco de Kraker van genootschap Onze Taal: „In ieder geval moet Burgemeester met een hoofdletter en ik zou een streepje zetten tussen Jonge en zwembad.” Ofwel: Burgemeester Aat de Jonge-zwembad.

Omdat de gemeente als eigenaar en Optisport als exploitant van het nieuwe zwembad er kennelijk niet uitkomen, vragen we de taaladviesdienst van genootschap Onze Taal hoe de zwembadnaam gespeld moet worden.

Zoals je wilt

In principe zijn ouders vrij om hun kindje een eigen naam te geven. „Als het een nieuwe eigennaam is, kun je die vastleggen zoals je wilt”, zegt De Kraker.

„Maar ik voeg er meteen aan toe dat het wel wenselijk is om enigszins de spellingregels te volgen en geen hele gekke dingen te doen. Want als je een naam héél gek gaat schrijven, dan denken bijvoorbeeld de serieuze media: dat past niet binnen onze huisstijl.”

Hoofdletter B

Gevraagd naar de spelling van de zwembadnaam volgens de spellingregels zegt de taaladviseur: „Dan schrijf je het in ieder geval met een hoofdletter B. Dat ligt voor de hand, want het is het begin van de eigennaam.”

„Verder zou ik Burgemeester Aat de Jonge als vier woorden schrijven met hoofdletter B, hoofdletter A, kleine letter d en hoofdletter J. Ik neem tenminste aan dat ‘de’ in de naam van de burgemeester met een kleine d wordt geschreven. Als het een Belg is, zou het ook nog een hoofdletter kunnen zijn.”

Jonge-zwembad

Volgens Jaco de Kraker is het logisch om zwembad met een koppelteken aan Jonge vast te schrijven: „Al is het niet fout om zwembad als los woord te schrijven. Dan zou ik er wel een hoofdletter Z van maken.”

Waarom Jonge en zwembad niet aan elkaar vast? Dat doen we toch ook bij balkenendenorm? „Dat klopt, maar ook daar mag een streepje in”, antwoordt De Kraker, „In elk samengesteld woord màg je een streepje schrijven, dus balkenende-norm is ook prima.”

De keuze tussen wel of geen streepje heeft volgens de taaladviesdienst te maken met de leesbaarheid: „Elke taalgebruiker heeft daar zijn eigen vrijheid in. In dit geval mag je zeker Jongezwembad schrijven, maar ik heb m’n twijfels of dat voldoende duidelijk is voor de gemiddelde taalgebruiker. Met een streepje geef je beter aan dat het om de naam Aat de Jonge gaat.”

Het nieuwe zwembad