DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten maakt nu serieus werk van huisvesting van studenten en Polen

Gemeente Dronten maakt nu serieus werk van huisvesting van studenten en Polen
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten is druk bezig om de overlast van studenten in Dronten-noord op korte termijn aan te pakken. Ondertussen is ook het startsein gegeven om te komen tot een definitieve oplossing voor de huisvesting van studenten en arbeidsmigranten. Wethouder Peter van Bergen hoopt dat er vóór de zomer een plan ligt. ‘Grootschalige complexen’ zijn daarbij de toverwoorden.

Over de uitkomst van de onderhandelingen met eigenaren van studentenwoningen aan De Oeverloper en De Grutto kan Van Bergen (Leefbaar Dronten) nog niets zeggen: „Die gesprekken lopen nog.”

Wel kan hij vertellen dat er 70.000 euro is uitgetrokken voor het maken van plannen voor de verdere toekomst. Van dat geld worden een projectleider en een extern bureau aangetrokken. Zij gaan het plan schrijven. Dat moet gebeuren in samenspraak met alle betrokkenen, zoals studenten, andere inwoners, OFW, Aeres Hogeschool en eigenaren van studentenwoningen.

Grootschalige locaties

Waartoe het gaat leiden, kan de wethouder nog niet zeggen. Leidend worden de prognoses over de aantallen studenten en arbeidsmigranten in de komende tien jaar. „Als daaruit blijkt dat de behoefte groeit, dan heb je grootschalige locaties sowieso nodig”, weet Van Bergen.

Ook als de aantallen studenten en Polen even groot blijven, wordt er gekeken of grote complexen gewenst zijn. De wethouder wijst daarbij op de discussie over Dronten-noord: „Wil je de druk op bestaande woonwijken verminderen, dan mòet je kijken naar locaties buiten de woonwijken.”

Locaties aanwijzen

De werkzaamheden in het komende half jaar moeten volgens B en W leiden tot een door iedereen gedragen visie. Andere doelen zijn: inzicht in de behoefte aan grootschalige accommodaties, het aanwijzen van een aantal locaties, plus een helder concept van hoe de gemeente die grootschalige accommodaties kan realiseren en aantrekkelijk houden. Ook voor Dronten-noord moet een goed plan op tafel komen.

Of het allemaal voor de zomer lukt, hangt af van het overleg met de betrokkenen. „We proberen goede participatie en snelheid te combineren”, kondigt Peter van Bergen aan.

Dossier studentenhuisvesting