Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Gemeente Dronten heeft nog geen idee hoe hoog molens van Windplan Groen mogen worden

Gemeente Dronten heeft nog geen idee hoe hoog molens van Windplan Groen mogen worden
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - Windplan Groen houdt vandaag in Ketelhaven haar eerste inloopavond over de plannen in het oostelijke deel van de gemeente Dronten. Tegelijkertijd erkent wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) dat het gemeentebestuur nog geen idee heeft hoe hoog de windmolens in dit plan mogen worden.

Windkoepel Groen is van plan om de hoogste windmolens van Nederland te bouwen. Of daarvoor toestemming wordt verleend, is echter nog onduidelijk. De eisen van vliegveld Lelystad zijn namelijk nog steeds niet bekend.

Eisen van de luchthaven

Wethouder Oosterveld: „We hebben zitten er bovenop om dat zo snel mogelijk helder te krijgen, hebben daar voortdurend overleg over. We willen snel helderheid, want dan weten we in dit gebied waar we aan toe zijn”

Als de gemeenteraad daarmee instemt, gaat er binnenkort een brief over Windplan Groen naar het ministerie van Economische Zaken. „Wij vragen u met klem alles in het werk te stellen om op de kortst mogelijke termijn inzicht te verschaffen in de definitieve toetsing aan luchtvaartveiligheid en eventuele gevolgen voor turbinelocaties en/of bouwhoogten”, schrijven B en W in hun conceptbrief.

Prachtige kans

Jaap Oosterveld noemt de plannen voor het windpark ‘een prachtige kans als je het hebt over duurzame energie’. Hij ziet het als een uitdaging om de verschillende belangen samen te brengen.

Daarbij gaat het niet alleen om het algemeen belang van schone energie, maar ook om de belangen van bijvoorbeeld de inwoners van de dorpskernen Ketelhaven en Biddinghuizen, van vliegveld Lelystad en van de 400 initiatiefnemers van Windplan Groen. „Draagvlak is erg belangrijk”, aldus de wethouder.

Ketelhaven

Vanuit Ketelhaven kreeg Oosterveld recentelijk de kritiek dat er ondanks aandringen van de gemeenteraad nog steeds geen gesprek was geweest. Inmiddels heeft hij om tafel gezeten met de Vereniging van Eigenaren Ketelhaven. Daarin heeft de hij aangegeven dat zonnepanelen in ieder geval geen alternatief zijn: „We mòeten door met die windmolens.”

In de huidige plannen staan de dichtstbijzijnde windmolens op 900 meter afstand van de dorpskernen van Biddinghuizen en Ketelhaven. In Ketelhaven zijn ze daar niet blij mee. „We hebben aangeboden verder met hen in gesprek te gaan”, zegt Jaap Oosterveld over de onderhandelingen, „En we hebben gevraagd wat zij nodig hebben om in gesprek te komen met Windkoepel Groen.”

Windplan GroenOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo