Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Gemeente Dronten doet eilandjes van de hand maar blijft zelf de OZB betalen

Gemeente Dronten doet eilandjes van de hand maar blijft zelf de OZB betalen
Beheerder Tjebbo van Dijk van het eiland Pierland.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

DRONTEN - De gemeente Dronten bezit vijf eilandjes in het Drontermeer en het Veluwemeer. Drie van die eilanden zijn overgedragen aan de Coöperatie Gastvrije Randmeren. De andere twee worden nu ook overgedragen, maar de gemeente heeft zich bereid verklaard zelf de OZB te blijven betalen. Dit is zo’n 3.500 euro per jaar.

De eilanden De Meerkoet, De Kleine Zwaan en De Smient zijn in 2002 al overgegaan naar de Gastvrije Randmeren. Als het aan beide partijen ligt gaan ook de eilanden De Ral en Pierland naar de coöperatie. De gemeente is dan ook van het beheer en onderhoud af.

Impasse

Er is echter al sinds 2014 een impasse rond die overdracht, omdat de coöperatie geen onroerende zaakbelasting wil betalen. Gastvrije Randmeren betaalt wel OZB voor de eerste drie eilanden, maar heeft er spijt van daarvoor ooit getekend te hebben. Voor de eilandjes van andere gemeenten of natuurorganisaties betalen ze namelijk geen OZB.

B en W vinden de getaxeerde waarden van de eilandjes (€ 324.000 voor De Ral en € 584.000 voor Pierland) reëel. Bovendien ziet de gemeente het niet zitten om de coöperatie vrijstelling te verlenen. Daarom heeft het gemeentebestuur nu een constructie bedacht, waarbij de coöperatie de OZB eerst zelf betaalt en daarna factureert aan de gemeente Dronten.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo