DeDrontenaar.nl

Woensdag, 5 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Geen recordweekeinde van bazar Open Hof verwacht: „Net wat minder druk dan vorig jaar”

Geen recordweekeinde van bazar Open Hof verwacht: „Net wat minder druk dan vorig jaar”
Bazar Open Hof
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Een recordweekeinde wordt het niet, de 38e editie van de bazar van kerkcentrum Open Hof. Voorzitter Guido de Leeuw kijkt zaterdagmiddag uit over de hordes mensen die tussen de spullen neuzen en gokt toch op een net wat minder jaar. „Het gaat super hoor, maar ik denk dat het net wat minder druk is”, concludeert hij. En dus rekent hij ook op een wat lagere opbrengst dan de ruim 38.000 euro die vorig werd binnengehaald.

„Hoe dat komt? Tja, vorig jaar hielden we de bazar in het eerste weekeinde van de herfstvakantie. Dit jaar is het in het tweede weekeinde van de vakantie en kennelijk scheelt dat toch wat in het aantal bezoekers.”

Ook zijn er minder meubels ingebracht en dat zal de opbrengst eveneens wel drukken, gokt hij. „Mensen kopen, als het om meubels gaat, vaak wat mindere kwaliteit tegenwoordig. Dan krijgt het geen tweede leven meer, het wordt sneller weggegooid”, verklaart hij die trend.

Goede doelen

Het deert hem weinig. Deze editie zal de kas van de Open Hof weer volop spekken, terwijl er ook genoeg naar de goede doelen gaat. Dit jaar profiteren de Voedselbank en een kinderziekenhuis in Boedapest mee van het initiatief van de Protestantse gemeente.

Misschien zit ook het werkend krijgen van de klok in de toren er in. Hoewel de organisatie dan wel wat ondersteuning van de gemeente wil. Om het geld alleen gaat het echter, wat de voorzitter betreft, niet. „Het sociale is ook heel erg belangrijk. Daar komen, volgens mij, de meeste mensen voor.”

80 euro voor burgemeester

De dienstenveiling was er, op de vrijdagavond, een voorbeeld van. Veel bezoekers, veel biedingen en vooral veel gezelligheid. „We hadden 26 mooie kavels.” Het slotstuk en hoogtepunt was het bieden op een lunch met burgemeester Jean Paul Gebben. „Tachtig euro bracht die op. Nou, daar doen we het voor!”

De voorzitter kan steunen op de inzet van zo tweehonderd vrijwilligers en talloze sponsoren. „Het is zo’n traditie en de verbondenheid van de bazar met het dorp is zo groot dat we niet hoeven te leuren. We hebben vrijwilligers en sponsoren genoeg. Die betrokkenheid is enorm. Dat is mooi om te zien.”

Geweldig feest

Ondertussen verdwijnen om hem heen zoetjesaan de meubelen. Even verderop is het bij de snuisterijen nog veel drukker. Vrijwilliger Harry Vahl is in drukke onderhandeling over de prijs van een paar potjes. Het eindbedrag wordt vijftig cent en de aankoop verdwijnt in de tas van een tevreden bezoeker.

„Dit is zó leuk om te doen. Het is sociaal een geweldig feest. Ieder jaar help ik hier en ik spreek hier allerlei bekenden.” Vooral het feit dat ze het werk met zo’n grote club doen en dat het geld naar goede doelen gaat vindt hij ‘super’. „Vanavond ben ik moe. En ook heel erg voldaan!”

Morgenochtend wordt het eindbedrag van de bazar tijdens de kerkdienst bekend gemaakt. „Dat wordt voor mij ook een verrassing”, meldt Guido de Leeuw. „Ik ben benieuwd.”