DeDrontenaar.nl

Woensdag, 1 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Fred’s Bloemen krijgt bij afscheid veel cadeaus: „Het is echt hartverscheurend”

Fred’s Bloemen krijgt bij afscheid veel cadeaus: „Het is echt hartverscheurend”
Lenie en Fred van Rheenen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - In de winkelcentra Suydersee en Dronten-zuid is aan het eind van 2019 afscheid genomen van Fred’s Bloemen. „Het is echt hartverscheurend”, zegt Fred van Rheenen tijdens de laatste werkdag in zijn bloemenkraam.

Fred en Lenie van Rheenen hebben 29 jaar lang bloemen verkocht. Eén keer in de week ging Fred naar de bloemenveiling in Rijnsburg. Op donderdag en vrijdag stond hij vervolgens in winkelcentrum Dronten-zuid en op zaterdag vlakbij de visboer aan Het Ruim in winkelcentrum Suydersee.

Op de vrachtwagen

Fred heeft vanaf zijn vijftiende in de bloemen gewerkt. „Vroeger op de veiling en daarna heb ik op Duitsland gereden. Dan kocht ik bloemen in op de veiling en bracht ik ze met de vrachtwagen naar winkels in Duitsland.”

Met de komst van twee dochters groeide de behoefte om meer thuis te zijn. Een verjaardagsfeestje in Dronten bood een opening. „Ik ontmoette de eigenaar van een kapsalon in Zuid. Die vertelde dat daar behoefte was aan een bloemenkraam. Ik ben naar de gemeente gestapt, die vonden het fijn en zo is het gekomen….”

Héle lieve mensen

Na enkele jaren verhuisde het gezin Van Rheenen naar Dronten en inmiddels hebben ze het hier geweldig naar hun zin. „Het is me hier altijd super bevallen. Het wonen in Dronten is sowieso ideaal en het zijn hier héle lieve mensen. Dat ga ik echt missen. ”

Behoefte aan een vaste winkel hebben Fred en Lenie nooit gehad. „Nee joh, dan komt er veel meer bij kijken, dan ben je gebonden en moet je personeel in dienst nemen. Ik heb het altijd met mijn gezin kunnen doen: met mijn dochters en mijn vrouw. De laatste anderhalf jaar heb ik het afgebouwd en heb ik het in mijn eentje gedaan.”

Mijn klanten

„Ik word 67 en ik vind het nu welletjes geweest”, lacht Van Rheenen. Wat gaat hij het meest missen? De bloemenverkoper hoeft niet lang na te denken: „Mijn klanten. Ik heb heel veel lieve klanten en dat ga ik missen. Maar de bloemen op zich niet. Het wordt alleen maar moeilijker, ook op de veiling. Het zijn daar net ambtenaren: als zij tekort komen, kunnen wij het betalen.”

Zijn aanhanger heeft hij verkocht. De koper neemt zijn standplaats in Dronten-zuid over. „Hier in Suydersee mag nooit iemand meer staan”, weet Fred, „Ik heb rond de verbouwing drie jaar in de clinch gelegen met de gemeente. Ze wilden toen alle standplaatsen naar de Deen hebben. Daar was op zich wel wat voor te zeggen, maar ik voelde me hier op mijn gemak. Na drie jaar hebben ze gezegd: we laten het zo.” Nu Fred en Lenie ermee stoppen, vervalt ook de standplaats.

Veel cadeau’s

„We hebben heel veel cadeau’s gekregen”, klinkt het op de laatste dag, „De bus staat bijna vol, het is echt hartverscheurend.” De klanten zeggen op de laatste dag dat ze hun bloemenverkoper gaan missen, maar ze hebben ook begrip voor zijn besluit. Veel mensen vragen zich ook af waar ze nu naartoe moeten: „Want ze waren al die jaren een nette prijs een goede bloemen gewend.”

„Maar ja, overal komt een eind aan. Ik ga andere dingen doen”, besluit Fred van Rheenen, „Ik heb een heel lief gezin, mooie kleinkinderen. Mijn kleinzoon kart en dat vind ik ook heel mooi, dus daar ga ik meer tijd in steken. Het komt wel goed, zit over mij maar niet in.”