DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 31 maart 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Frank Pels van Vliegop Biddinghuizen: „Belevingsvlucht is niet realistisch”

Frank Pels van Vliegop Biddinghuizen: „Belevingsvlucht is niet realistisch”
Frank Pels
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - „De vlucht is niet realistisch en geeft hooguit een eerste, vermoedelijke veel te gunstige, indruk van het vliegtuiglawaai”, dat zegt actievoerder Frank Pels van Vliegop Biddinghuizen over de belevingsvlucht van komende woensdag.

Met de vlucht van een Boeing 737-800 van Transavia wil het ministerie van Infrastructuur de bewoners onder de vliegroutes van Lelystad Airport het geluid van een vliegtuig laten ervaren.

Precies volgens routes

„Er wordt precies gevlogen door het midden van de vier kilometer brede corridor van de vliegroutes”, zegt Frank Pels, „Het zal vermoedelijk de eerste en enige keer zijn dat er zo precies volgens de vliegroutes wordt gevlogen.”

Ook is de vlucht volgens hem niet realistisch omdat er geen passagiers of bagage aan boord zijn: „Van een afgeladen vliegtuig moeten de motoren veel harder werken om in de lucht te blijven en dit produceert dus veel meer geluid.”

Niet opstijgen en landen

Een ander nadeel is in de ogen van Pels dat er niet wordt geland en opgestegen vanaf Lelystad Airport: „Terwijl dit het meeste geluid geeft. De luchthaven wordt op 600 voet hoog gepasseerd.”

„Eén enkele, aangekondigde vlucht overdag geeft geen goed beeld van de ruim 60 zwaarbeladen toestellen die straks dagelijks van 6.00 tot 24.00 uur langs Biddinghuizen en Dronten-west zullen bulderen”, denkt Pels.

Toch enquête invullen

De minister heeft al laten weten dat de uitkomsten van de belevingsvlucht geen invloed hebben op de besluitvorming van Lelystad Airport. Desondanks roept Frank Pels iedereen op de enquête op de website van de belevingsvlucht in te vullen.