DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Foeke Bongers (D66) verlaat gemeenteraad en stapt over naar Leefbaar Dronten

Foeke Bongers (D66) verlaat gemeenteraad en stapt over naar Leefbaar Dronten
Foeke Bongers
Foto: Jennifer Sauer
Redactie: M.H.

DRONTEN - Foeke Bongers, tot voor kort fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad, heeft zijn lidmaatschap van D66 opgezegd en verlaat met onmiddellijke ingang de raad. Hij heeft inmiddels de overstap gemaakt naar Leefbaar Dronten. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staat hij vierde op de kandidatenlijst van die partij.

Over de reden van de overstap zegt Foeke Bongers dat het er in de gemeentepolitiek niet om gaat of je links of rechts bent: „Ik heb me altijd meer volksvertegenwoordiger gevoeld dan partijman. Het moment dat ik bij D66 niet werd gekozen als lijsttrekker was een soort wake up call. Dat leidde ertoe dat ik me heb afgevraagd: wil ik nog wel verder?” Uiteindelijk besloot hij te stoppen.

Teleurstelling

58% van de D66-leden stemde in juli op Rob van der Schans als lijsttrekker. Afdelingsvoorzitter Michael van der Ploeg heeft de indruk dat Bongers vanwege die tegenslag is opgestapt: „Dat dit teleurstellend is geweest voor de zittende fractievoorzitter, die ook graag lijsttrekker had willen worden, dat snap ik natuurlijk maar al te goed.”

Foeke Bongers ontkent dat hij is overgestapt uit teleurstelling: „Ik kan niet ontkennen dat het een verrassing was. Rob van der Schans had aangegeven geen politieke ambities te hebben. Ik had het niet verwacht, maar het is geen kwestie van teleurstelling.”

Van der Ploeg benadrukt dat de verkiezing van lijsttrekker op een normale manier is gelopen: „Er had zich een tegenkandidaat gemeld en uiteindelijk hebben de leden voor die tegenkandidaat gestemd. Dat is open en transparant gebeurd.”

Leefbaar meldde zich

Op het moment dat Bongers had besloten te stoppen, meldde lijsttrekker Jan Ammerlaan van Leefbaar Dronten zich: „Hij zei: wij zijn gewoon een lokale partij. En toen dacht ik: dat is helemaal niet zo’n gek idee, want als je lokale politiek bedrijft, moet je dat echt lokaal houden. Maar laat ik eerlijk zijn: het is voor mij wel een worsteling geweest, waar ik een paar maanden mee bezig ben geweest.”

Leefbaar Dronten heeft nu drie zetels en Foeke Bongers staat vierde op de kandidatenlijst. Toch ziet hij een reële kans op terugkeer in de gemeenteraad is: „Want er spelen best wat issues, waarvan ik me kan voorstellen dat je als lokale partij gunstiger kunt opereren voor de Drontense bevolking. Denk maar eens aan dossiers als de luchthaven en de Floriade.”

De opgestapte D66’er voelt zich inmiddels op zijn plek bij Leefbaar: „Ik merk bij die club een elan van: kom op jongens, we gaan lekker aan de slag! Dat vind ik absoluut stimulerend.”

Veel succes

D66-afdelingsvoorzitter Michael van der Ploeg houdt zich verder op de vlakte: „Ik wens hem veel succes bij Leefbaar Dronten.”

Met de opvolging van Bongers in de gemeenteraad tot aan de verkiezingen is D66 nog bezig.

Gemeenteraadsverkiezingen