DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Fietsers zijn blij met verlichtingsactie, maar klagen wel over fietsenstalling bij station

Fietsers zijn blij met verlichtingsactie, maar klagen wel over fietsenstalling bij station
Een ANWB-vrijwilliger plaatst een nieuw achterlicht.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Dit is een topservice. Helemaal geweldig! Super dat dit wordt gedaan.” Diyar uit Dronten is blij met de gratis check op fietsverlichting, die gistermiddag bij het station in Dronten werd uitgevoerd door de gemeente Dronten samen met vrijwilligers van de ANWB en Veilig Verkeer Nederland.

Fietsers konden hun tweewielers laten controleren door de ANWB en Veilig Verkeer. Als er iets mis was met de verlichting, werd dat ter plekke gerepareerd. De ene na de andere fietseigenaar kreeg gratis en voor niets een nieuw voor- en achterlicht

Veiligheid is alles

„Ik vind het heel belangrijk dat er wat wordt gedaan aan de veiligheid voor fietsers”, oordeelt Diyar. De jonge inwoonster van Dronten heeft ooit een fietsongeluk gehad: „Dus veiligheid is alles voor mij.”

Ook dorpsgenote Lena vindt het een goede actie. „Ik dacht dat mijn fiets wel oké was, maar kennelijk kan het nog beter”, lacht ze, terwijl haar fiets onder handen wordt genomen. „Ze hebben er nieuwe lampjes op gezet, zodat ik beter zichtbaar ben in het verkeer. En op dit moment zijn ze m’n bel aan het repareren.”

Anders moet ik lopen

Diyar krijgt eveneens nieuwe verlichting. Ze heeft er sowieso vaak problemen mee: „Want ik heb van die hele kleine lampjes en die vergeet ik soms. Heel irritant, want dan moet ik lopend naar huis.”

Is ze werkelijk zo braaf dat ze dan gaat lopen? „Ja, dan durf ik niet te fietsen, daar ben ik echt te angstig voor, dat ga ik echt niet doen”, antwoordt ze.

Weinig plek in fietsenstalling

Beide dames hebben wel kritiek op de fietsenstallingen bij het station. „Het is heel een gedoe om je fiets hier kwijt te kunnen. Het is altijd druk en heel veel fietsen staan hier gewoon altijd, die worden nooit meer opgehaald”, weet Diyar.

Lena is het daarmee eens: „Ik kan m’n fiets uiteindelijk altijd wel kwijt, maar soms mis je je trein omdat je zo lang moet zoeken. Fietsen liggen over elkaar heen en dan moet je eerst alles rechtzetten voordat er plek is voor jouw fiets. Het is best lastig.”

Vernielingen

Ze wordt daarnaast regelmatig geconfronteerd met vernielingen aan haar fiets: „Lichten worden er afgetrapt, misschien per ongeluk maar misschien ook wel express. En m’n lampjes worden vaak gestolen, dus het is altijd oppassen hier.”

Ook Diyar is niet blij met de regelmatig terugkerende vernielingen: „Ik heb het meegemaakt dat ik opeens een lekke band had. M’n fietslampjes worden soms gewoon meegenomen, dat vind ik ook zo raar.”