DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 30 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Fanatieke Dorpskwis begint met onthutsend rijexamen en eindigt met een struikelpartij

Fanatieke Dorpskwis begint met onthutsend rijexamen en eindigt met een struikelpartij
De VVD leverde haar quizboek als eerste in.
Foto: Onze Dorpskwis
Redactie: M.H.

DRONTEN - De ruim driehonderd deelnemers aan Onze Dorpskwis beleefden gisteren een mooie, maar ook drukke avond. De quiz begon met een verkeersexamen, waarvoor àlle deelnemers zakten… Het eindigde met een deelneemster die moest sprinten om het quizboek op tijd te kunnen inleveren. Zij struikelde en liep schaafwonden en een gekneusde rib op. Het was ‘t enige smetje op de avond.

„Het was absoluut een geslaagde avond. Die mening zijn we zowel als bestuur toegedaan, als de deelnemende teams. We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gekregen en we waren aangenaam verrast door het fanatisme van de deelnemende teams”, aldus organisator Martin van Alfen, „Zo stonden sommigen al véél te vroeg bij De Meerpaal om het quizboek in ontvangst te willen nemen.”

Verkeersexamen

In De Meerpaal kregen de teams ook hun ‘geheime opdracht’. Die bestond uit het afleggen van het theoriegedeelte van een rijexamen. Dat examen werd afgenomen door autorijschool Van Buuren. „Waarbij het schokkend was dat niemand geslaagd is”, lacht Van Alfen.

Nadat de teams hun quizboek hadden afgehaald, gingen ze op hun eigen locatie aan de slag met de vragen en opdrachten. „Wij hebben als bestuur alle teams bezocht. Dat vonden ze leuk, maar na vijf of tien minuten kregen we ook steeds de boodschap: wij gaan weer aan het werk. Dan gingen ze weer driftig bezig om alles op tijd af te kunnen krijgen.”

Sommigen verkeken zich

Het bestuurslid heeft de indruk dat een aantal teams zich heeft verkeken op de hoeveelheid opdrachten: „Het quizboek was 123 pagina’s en daar schrokken sommige teams toch wel van. Wij hebben van tevoren gezegd: zorg dat je een man of 15 à 20 in je team hebt. Sommigen hebben toch meegedaan met z’n achten. Dat is op zich prijzenswaardig, maar die hebben lang niet alle opdrachten kunnen doen.”

Een deel van de opdrachten kon ter plekke worden gedaan, een enkele vraag kon zelfs via Google worden beantwoord. Voor sommige opdrachten moesten de deelnemers ook op pad. Zo moest bijvoorbeeld de fontein in winkelcentrum Suydersee opgemeten worden en zat er een soort geocachopdracht bij, waarbij men op basis van coördinaten naar een punt moest.

Ook moest het schilderij van de aardappeleters nagebootst en gefotografeerd worden. „Het was een mooie mix van dingen doen, weten, opzoeken en slim gebruik maken van hulplijnen”, aldus Martin van Alfen.

Elf uur

De teams uit Dronten moesten het boek vóór elf uur inleveren, de teams uit Biddinghuizen en Swifterbant hadden een kwartiertje respijt vanwege de reistijd.

Maandag gaat het bestuur beginnen met het nakijken van de ingeleverde quizboeken. Op zaterdag 30 juni volgt dan de feestelijke uitslagenavond in De Meerpaal.