DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 3 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Er komen in april grote Monderiaan-tulpenmozaïeken in alle dorpen

Er komen in april grote Monderiaan-tulpenmozaïeken in alle dorpen
Op het erf bij Herman Vermeer werden rond de jaarwisseling de tulpen ingeplant.
Foto: Facebook Tulpenroute Dronten
Redactie: M.H.

DRONTEN - Om de Tulpenroute in de gemeente Dronten onder de aandacht te brengen, komen er dit voorjaar in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant grote tulpenmozaïeken. De tulpen zijn geplant in de vorm van een Mondriaan-schilderij. Ook Lelystad en Zeewolde krijgen zo’n mozaïek.

Het jaar 2017 is uitgeroepen tot Mondriaanjaar omdat het honderd jaar geleden is dat De Stijl werd opgericht. De stichting Tulpenroute Dronten sluit hierbij aan.

Monderiaan-schilderijen

,,We hebben een aantal bakken volgeplant met tulpen in de vorm van een Mondriaan-schilderij’’, legt organisator Herman Vermeer uit, ,,Dat hebben we gedaan samen met Anno 2000 en kunstgalerie Aan de Amstel en met tulpen van de koninklijke tulpenvereniging KAVB.’’

Rond de jaarwisseling zijn er acht bakken gemaakt op oude pallets van 2.40 bij 2.40 meter. ,,Daar hebben we met hulp van Hedi Bouw een opstaand randje omheen getimmerd, een doek eronder, grond erin en daar hebben we al die tulpen ingeplant’’, aldus Vermeer, die spreekt over ‘een heidens karwei’.

Dorpskernen

Vier van die bakken vormen samen één schilderij. Deze vier bakken komen in april ergens in het centrum van Dronten te staan. De andere vier bakken beelden elk een apart schilderij uit en die gaan naar Biddinghuizen, Swifterbant, Lelystad en Zeewolde. Daar krijgen ze vermoedelijk een plek bij de entree van de kernen.

De stichting die de Tulpenroute organiseert is met dit idee ook naar de gemeente Dronten gestapt. ,,Die waren er blij mee en steunen ons’, vertelt Herman Vermeer, ,,Zelf vinden wij het mooi om op deze manier een verbinding te maken met de dorpskernen. Zo heeft ook de middenstand baat bij de Tulpenroute.’’

Tulpenroute Dronten