DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Er komen extra stroken langs de Hanzeweg: „Als je dan nòg niet wakker bent…”

Er komen extra stroken langs de Hanzeweg: „Als je dan nòg niet wakker bent…”
Bermversteviging Overijsselseweg
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - In het asfalt van de Hanzeweg worden de komende weken ribbelstroken aangebracht. Naast de weg komt een 60 centimeter brede beton-ribbelstrook. Doel is het verhogen van de verkeersveiligheid: „We streven bij de provincie uiteindelijk naar nul verkeersdoden.”

De Hanzeweg (N307) wordt van maandag 29 april tot en met vrijdag 17 mei onder handen genomen. De provincie Flevoland hield daarover donderdag een inloop. Projectleider Teun Schenk vertelde aan DeDrontenaar.nl wat er precies gaat gebeuren.

Waarom is het onderhoud aan de Hanzeweg nodig?
Teun Schenk: „De Hanzeweg is een asfaltweg. Asfalt moet eens in de 15 à 20 jaar onderhouden worden, omdat asfalt slijt. Op een gegeven moment is het zó ver gesleten, dat het niet meer veilig is om over te rijden. Dan kun je niet meer voldoende hard remmen, is het niet meer vlak of blijft er water op staan en krijg je aquaplaning. Als een weg onder een bepaalde norm zakt, moet er onderhoud gepleegd worden.”

Wat gaan jullie precies doen?
„We frezen er 3,5 centimeter af. Dan lopen we er overheen om te zien of er scheuren of slechte plekken in zitten. Is dat het geval, dan gaan we daar nog een beetje dieper. Vervolgens leggen we er weer een mooie vlakke bovenkant overheen waar je goed op kan rijden en goed kunt remmen.”

Aan de zijkanten gaat er ook wat veranderen?
„Ja, naast het onderhoudswerk hebben we ook zogenaamd ‘investeringswerk’. We streven bij de provincie uiteindelijk naar nul verkeersdoden. Eén van de maatregelen is bermversteviging.”

Waar bestaat die bermversteviging uit?
„In al onze wegen ligt al een zogenaamde ‘redresseerstrook’. Vroeger had je naast het asfalt niets meer. Je hebt in de polder lange, rechte wegen en dan zakt de concentratie bij de automobilisten soms weg. Een weg ligt iets naar rechts om het water er af te laten lopen. Dan zaten ze aan die rechterkant meteen in de berm en gooiden ze vaak in paniek in één keer het stuur om. De laatste jaren leggen we daarom naast de streep aan de zijkant een strook met ribbeltjes. Als je daar overheen rijdt, schiet je wakker en kun je gecontroleerd terug naar je eigen rijstrook. Dat heeft al heel erg veel verkeersdoden bespaard.”

Aan de Hanzeweg gaan jullie nog een stap verder?
„Dat klopt: er komt een strook van 60 centimeter van beton, die ruwer is dan de asfaltstrook. Dat rijdt nog beroerder, dus als je dan nòg niet wakker bent, dan mankeert er wat aan jou of aan je auto. Het geeft je in ieder geval meer tijd om te reageren. Het is de bedoeling dat daar gras doorheen groeit, zodat je die betonstrook uiteindelijk niet ziet. Die betonstrook ligt er nu al op bepaalde plekken, maar komt straks langs de hele Hanzeweg.”

Hanzeweg en Biddingringweg

Bermversteviging