DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Eerste coronapatiënten van Dronten aan de beterende hand: „Waren volledig van de kaart”

Eerste coronapatiënten van Dronten aan de beterende hand: „Waren volledig van de kaart”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het gaat langzaam beter met de eerste twee coronapatiënten van Dronten. Fleur (26) werd op 11 maart getest en bleek positief. Haar vriend Robin (27) kreeg vrijwel tegelijkertijd verschijnselen, kreeg geen test, maar wel de diagnose. „We zijn aardig ziek geweest”, vertelt Robin aan de telefoon. „Het uitte zich verschillend. Fleur hoestte heel veel en sliep veertien, vijftien uur per dag. Bij mij was het vooral hoofd- en keelpijn en hoge koorts.”

Fleur liep de besmetting op in ziekenhuis St Jansdal, waar ze als verpleegkundige op de longafdeling werkt. „Ze kreeg klachten en is daarna niet meer aan het werk gegaan. Later bleek dat ze in contact was geweest met een coronapatiënt.”

Ook Robin bleef, bij de eerste klachten, direct thuis van zijn werk als verpleegkundige in de psychiatrie. „De richtlijnen waren direct al streng. Daardoor hebben we geen anderen besmet. We hebben daarmee een hoop ellende bespaard.”

Geschrokken

Want ze zijn geschrokken van de impact van de corona-infectie. „Wij zijn jong, in goede conditie, maar waren echt volledig van de kaart. Dan vallen wij nog onder de milde variant, wij hoefden niet naar een ziekenhuis. Fleur ging na het ontbijt direct het bed weer in en ik heb een paar dagen al ’s morgens tegen de veertig graden koorts gehad.”

„Je moet dit echt niet onderschatten”, vindt hij. „Als je in een risicogroep valt, als je nog wat anders onder de leden hebt, dan is dit heel heftig. Dat was het voor ons al.”

Nog niet klachtenvrij

Ze vinden het ondertussen ‘balen’ dat ze niet aan het werk kunnen. „Je wilt zo graag wat doen.” Sinds een paar dagen knappen ze beiden wat op, maar werken zit er voorlopig niet in. „Klachtenvrij ben ik nog niet, vanochtend had ik 38,3. We moeten allebei 24 uur echt klachtenvrij zijn.”

Ook qua conditie is een werkdag nog te zwaar. „Na een huishoudelijk klusje zijn we al kapot. We krijgen nu voorzichtig wat energie. Een wasje draaien kunnen we weer oppakken en we zijn in onze achtertuin een beetje aan het werk. Daar mogen we komen.”

Want ze leven in complete isolatie. Tot nu toe valt dat hen mee, meldt Robin. „Mensen zetten de boodschappen bij ons voor de deur, we hebben de telefoon en internet en de ouderwetse puzzel ligt op tafel. Natuurlijk, er valt veel weg, maar dat geldt voor iedereen.”

Huwelijk in juli

Zo houden ze er al een beetje rekening mee dat hun huwelijk in juli en het grote feest dat ze daarbij wilden geven, op losse schroeven staat. „We lopen nu al tegen praktische zaken aan. In april zou ik mijn trouwpak aangemeten krijgen. Hoe wil je dat doen? En ook de jurk van Fleur is binnen. Daar een pas-sessie voor houden, dat wordt toch ingewikkeld.”

Ze wachten de ontwikkelingen af. „We zien wel. We hebben het ergste gehad. We krijgen gelukkig weer wat energie en kunnen wat conditie gaan opbouwen. Zodra het kan gaan we weer aan het werk.”

„En wat ons huwelijk betreft, we wachten het af.”

Coronavirus

Heel veel sterkte toegewenst en hopen dat het huwelijk op de geplande datum doorgaat .
w v/d akker | vrijdag 27 maart 2020 19:24