DeDrontenaar.nl

Woensdag, 23 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een boompje opzetten | Turkse- of moseiken op De Deel in Biddinghuizen

Een boompje opzetten | Turkse- of moseiken op De Deel in Biddinghuizen
Moseiken
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

(door Jaco Houweling)

Eerder in deze rubriek heb ik al verschillende soorten eiken beschreven. Maar er zijn nog meer soorten. Een eikensoort die in de gemeente Dronten ook vaak is toegepast is de moseik. Soms wordt de moseik ook wel Turkse eik genoemd.

Het meest makkelijk is deze soort te herkennen in het najaar. De dopjes van de eikels lijken wel begroeid met mos. Maar wie goed kijkt kan met een beetje fantasie dit ‘mos’ ook zien op de onderkant van de bladeren en op de twijgen. De naam Turkse eik komt van datzelfde dopje op de eikels dat op een turks hoofddeksel zou lijken.

Helaas kan ook op deze soort eik de eikenprocessierups voorkomen. Er wordt op dit moment heel veel gedaan om overlast door deze rups te voorkomen, maar het enige dat echt helpt zijn de natuurlijke vijanden van het beestje. Op sommige plaatsen in Dronten zie ik mensen plastic om de boomstam aanbrengen maar dat helpt echt niet.

De moseik is een boomsoort is die op kalkrijke bodems goed wil groeien en ook nog bestand is tegen wind. Ideaal dus voor onze polder. En wat de afgelopen jaren steeds belangrijker wordt: de moseik kan ook heel goed tegen droogte en warmte.

Vragen of opmerkingen:

Een Boompje Opzetten