DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | Tulpenbomen als parasol voor Meerpaalplein

Een Boompje Opzetten | Tulpenbomen als parasol voor Meerpaalplein
Tulpenbomen op het Meerpaalplein.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

De papieren editie van DeDrontenaar.nl van augustus verschijnt deze maand iets eerder in verband met de Meerpaaldagen. Wat is er dan leuker om ook in deze rubriek te schrijven over bomen die op het Meerpaalplein staan?

Op het plein zijn verschillende soorten bomen aangeplant. Er staan naast andere soorten ook twaalf tulpenbomen. De naam tulpenboom verwijst naar de vorm van het blad, deze lijkt op een tulp.

Vooraan het plein, naast het Vliegersmonument, staat een groepje van zes tulpenbomen. De tulpenboom is een snelgroeiende boom. Vroeger dacht men dan ook dat deze boom in dezelfde plantenfamilie als de populieren thuis hoorde.

De tulpenboom is in de zeventiende eeuw via Engeland in Europa geïntroduceerd. Toen was het een boom die in parken bij kastelen en paleizen werd aangeplant. Het grappige is dat er rond 1905, in de buurt van Reuver (Limburg), fossielen gevonden zijn die laten zien dat de tulpenboom hier ook al voorkwam vóór de ijstijden.

De tulpenboom kan uitgroeien tot een hele grote boom. Er zijn in Nederland meerdere exemplaren bekend die meer dan 37 meter hoog zijn. Of de tulpenbomen op het Meerpaalplein ook zo groot worden moeten we afwachten.

Op de warme dagen van de afgelopen maand was duidelijk zichtbaar dat de mensen de schaduw van deze bomen heel erg waarderen en het liefst onder deze bomen verblijven.

Voor vragen en opmerkingen kunt u mailen naar Jaco Houweling via stadsbomen@gmail.com.

Een boompje opzetten