DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | Sleedoorn is de eerste bloesem in Dronten

Een Boompje Opzetten | Sleedoorn is de eerste bloesem in Dronten
De heesterpruim achter de IJslander in Dronten.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

(door Jaco Houweling)

Een echte winter hebben we niet gehad maar de meeste mensen om mij heen verlangen toch wel naar de lente. En als je dan weer de eerste bloesem ziet weet je: het is weer voorjaar!

Rijdend door de polder zoek ik dan altijd de witte vlekken in de bosrand. In die bosranden staan sleedoorns en in het voorjaar zijn dat de eerste bomen die hun bloesem laten zien.

Zo vroeg als de sleedoorn is met zijn bloesem, zo laat is de vrucht rijp. De sleedoornvruchten rijpen vanaf september, maar vaak moet er eerst een nachtvorst overheen voordat de vogels ze goed genoeg vinden om te eten. Naast de vogels is de sleedoorn ook belangrijk voor een bijzonder soort vlinder: de sleedoornpage, een prachtig vlindertje. De sleedoornpage leeft bovenin de boomkronen en zien we bijna nooit. Als je weet waar je naar moet zoeken vind je soms in het najaar één eitje afgezet op de takken van sleedoorn.

Binnen de boomsoort sleedoorn zijn er ook weer sleedoorns die nog vroeger bloeien. Dat zijn de kruisingingen met de heesterpruim, met iets grote bloemen en iets minder doorns. Een heesterpruim is een door de mensen gekweekte soort sleedoorn en deze bloeien net een paar dagen eerder dan de echte wilde sleedoorn. De heesterpruim op de foto staat in de groenstrook achter de IJslander en naast de Zuid in Dronten.

Vragen of opmerkingen:

Een Boompje Opzetten