DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 4 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | Over klompen en klonen van wilgen

Een Boompje Opzetten | Over klompen en klonen van wilgen
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

(door Jaco Houweling)

De afgelopen weken waren anders, veel dingen konden niet. Gelukkig hebben we in Dronten veel groen om ons heen. In sommige bossen was het zelfs gewoon druk, zoals in het Wisentbos. Maar ook langs het fietspad richting de wijk De Gilden is genoeg te zien.

Misschien is het u wel eens opgevallen dat hier een paar wilgen liggen waarbij vanuit de stam gewoon weer nieuwe bomen gegroeid zijn. Veel boomsoorten kunnen dit: zich voortplanten zonder ‘de bloemetjes en de bijtjes’. Zij hebben zichzelf gekloond.

In het Wisentbos staan meer wilgen. Sommigen met grote dode takken in de kroon. Zij hebben last van de watermerkziekte. Een ziekte waarbij een bacterie verstopping van de houtvaten veroorzaakt. Juist de houtvaten gebruiken bomen om water vanuit de bodem naar de kroon te transporteren.

Wilgen zijn ook bomen waarvan bijna alle delen gebruikt worden. De takken werden vroeger als veevoer gebruikt, van de dunne takken werden manden gevlochten en van het hout werden klompen gemaakt. In natte omstandigheden gaan klompen gemaakt van wilgenhout zelfs langer mee dan de klompen van populierenhout.

Over klompen toch nog even dit: klompen zijn de meest milieuvriendelijke schoenen, waarom zie ik dan niet meer mensen ze dragen?

Vragen of opmerkingen:

Een Boompje Opzetten