DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een boompje opzetten | Morrenboom in Wisentbos; een eerbewijs in natura

Een boompje opzetten | Morrenboom in Wisentbos; een eerbewijs in natura
De Morrenboom in het Wisentbos.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

DRONTEN - Wandelend binnen de gemeente Dronten kom ik soms op de mooiste plekjes. Eén van die pareltjes is het Wisentbos. Op het pad langs de vaart, ter hoogte van de Wisentcamping, staat een grote vleugelnoot. Nu vooral herkenbaar aan de brede kroon, het donkergroene blad en de lange strengen met kleine gevleugelde nootjes.

De boom is geplant op 28 april 1980 door de heer Morren. Als rayonchef bij Staatsbosbeheer heeft hij veel van de beplanting in Oostelijk Flevoland aangelegd, waaronder het Wisentbos. Hoe groot de boom was toen hij geplant werd, weet ik niet . Maar ik heb hem even opgemeten en nu heeft hij een diameter van 77 centimeter en is bijna 17 meter hoog.

De oplettende lezer zal nu reageren met: „He, je gebruikt hij terwijl je eerder zegt dat er vruchtjes, nootjes in de boom zitten. Sinds wanneer krijgt een mannetje kindjes?” Nou dat is makkelijk uit te leggen: bij een vleugelnoot zijn zowel vrouwelijke- als mannelijke bloemen in één boom aanwezig.

Op de site van stichting het Wisentbos is nog een krantenartikel te zien waarin het planten van de boom wordt beschreven. De kop van het artikel is in prachtig ouderwets nederlands: Eerbewijs in natura.

Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten