DeDrontenaar.nl

Woensdag, 5 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

‘Een boompje opzetten’: Is de Grauwe Abeel echt de oudste boom van Dronten?

‘Een boompje opzetten’: Is de Grauwe Abeel echt de oudste boom van Dronten?
De Grauwe Abeel op de hoek van de Ankerstraat en de Bakboord.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

In DeDrontenaar.nl vanaf deze week een nieuwe rubriek. Bomenkenner Jaco Houweling bespreekt iedere maand onder de kop ‘Een boompje opzetten’ een bijzondere boom in de gemeente Dronten:

Als eerste boom in deze serie de oudste boom van Dronten. Hij zou al geplant zijn in 1965 en heeft nu dus de leeftijd van zeker 52 jaar. Het is de Grauwe Abeel, op de hoek van de Ankerstraat met Bakboord.

Onder de boom zijn in de stoep twee tegels aangebracht met hierop het gedicht ‘Oude zielen’ van de voormalige stadsdichter Petra Buis. Het gedicht is in december 2104 onthuld door wethouder Ton van Amerongen en bedoeld als ode aan de oudste bomen van Dronten.

Maar er is wel een raadsel bij de oudste boom van Dronten. Volgens de verhalen is de boom aangeplant in 1965. En verschillende mensen vertelden ook dat de boom een cultivar is van de Belgische boomkweker ‘De Moffarts’. Alleen… deze laatste bomen zijn pas in 1968 door deze kweker op de markt gebracht.

Kortom òf de oudste boom van Dronten is toch niet de oudste boom van Dronten, òf de boom is toch geen ‘De Moffarts’. Ik ga in het voorjaar kijken; met de bloemen erbij moet ik meer te weten kunnen komen.

O ja, als u ook gaat kijken, geniet ook even van de twee prachtige tamme kastanjes aan de andere kant van de kruising tegenover de Ontmoetingskerk.

Heeft u vragen, op- of aanmerkingen? Dan kunt u reageren naar Jaco Houweling via stadsbomen@gmail.com.

Een boompje opzetten