DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | De venijnbomen van begraafplaats De Wissel

Een Boompje Opzetten | De venijnbomen van begraafplaats De Wissel
Venijnbomen van begraafplaats De Wissel.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

(door Jaco Houweling)

Soms kom je op plaatsen waar je liever niet wilt zijn. Maar als je er even stil staat en om je heen kijkt is het er toch wel mooi. Eén zo’n plaats waar ik dan aan moet denken is begraafplaats De Wissel in Dronten. Op een bergaafplaats kom je liever niet. En toch heeft de Wissel een hele mooie beplanting. Met in de zomer veel bloeiende vaste planten en veel bijzondere boomsoorten.

De meeste bomen zijn nu kaal, maar niet allemaal. Het donkergroen van de taxussen valt nu op. Soms netjes in vorm geknipt en soms, zoals op de foto, helemaal vrij uitgroeiend.

De taxus wordt in het Nederlands venijnboom genoemd. Dit omdat de meeste onderdelen van deze boom giftig zijn. Des te opvallender is het dat men uit de naalden een stof haalt waarvan een kankermedicijn wordt gemaakt.

Taxussen zijn bomen die heel oud kunnen worden. Als je zoekt op internet worden er zelfs taxussen van vijfduizend jaar oud vermeld. Waarschijnlijk is dat wat overdreven maar duizend jaar is na onderzoek wel aangetoond.

Veel oude taxussen staan in de buurt van kerken of op kerkhoven. Men zegt wel dat taxussen juist hier aangeplant werden om hier vroeger vee weg te houden. Herders en veehouders zouden wel twee keer nadenken om hun dieren in de buurt van giftige planten te laten grazen.

Vragen of opmerkingen:

Een Boompje Opzetten